Przepis
Potrawy z grillaWieprzowina
Szaszłyk wieprzowy
Składniki
- 150 g wieprzowiny (schab, polędwiczka) na osobę
- 3 śliwki suszone bez pestek
- 30 ml czerwonego wina
- kawałek czerwonej papryki
- 3 małe cebulki najlepiej szalotki
- 20 ml oliwy
- kilka igieł świeżego rozmarynu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Śliwki moczymy przez całą noc w winie. Mięso kroimy w kostkę. Paprykę kroimy na kawałki najlepiej kwadratowe. Szalotki przekrajamy na pół, śliwki osączamy z wina. Wszystkie składniki nadziewamy na patyczki (jeżeli używamy patyczków drewnianych to trzeba je najpierw namoczyć w wodzie). Szaszłyki grillujemy przez 8-10 minut co jakiś czas je obracając, smarujemy je świeżą oliwą, a na koniec posypujemy ziołami. Szaszłyki możemy również upiec w piekarniku.