Przepis
Dania główneWieprzowina
Zrazy z mięsa mielonego
Zrazy z mięsa mielonego to bardzo sprytny pomysł na tradycyjny obiad w nowym wydaniu. Klasyczne dodatki, ale zmodyfikowana technika przygotowania oraz składniki. Zamiast ciężkiej do rozklepania wołowiny użyłem mięsa mielonego, dzięki temu potrawa jest dużo łatwiejsza do ugotowania. Poniżej znajdziecie dokładny opis przygotowania.
Zrazy z mięsa mielonego możesz jeszcze przełożyć na chwilę do sosu, choć nie jest to konieczne. Danie podałem z puree ziemniaczanym z dodatkiem zielonego groszku i ogórkiem kiszonym.
—>TUTAJ<— znajdziesz więcej przepisów na proste domowe obiady.
Zrazy z mięsa mielonego – przepis krok po kroku
Składniki:
Zrazy:
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego np. z łopatki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 ogórki kiszone
- 150 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 2-3 łyżki musztardy bawarskiej, ja wybrałem Roleskiego
- 3 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz
Sos:
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 250 ml bulionu drobiowego lub wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- 70 ml wody
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Mięso mielone przełóż do miski, ważne jest aby wieprzowina lub wołowina, którą wybierzesz nie była za chuda. Dodaj do niej jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiaj składniki przez kilka minut, dzięki temu mięso będzie bardziej elastyczne i zrazy będą się lepiej formować.Krok 2:
Na oleju podsmaż boczek pokrojony w paski, kiedy będzie rumiany dodaj cebulę pokrojoną w półplastry. Wszystko smaż kilka dodatkowych minut, pod koniec dodaj ogórki kiszone pokrojone w słupki. Smaż jeszcze 2-3 minuty, następnie dodaj musztardę i dopraw szczyptą soli i pieprzu. Składniki odstaw do przestygnięcia.Krok 3:
Mięso podziel na pięć równych porcji z każdej uformuj owalny placek. Na środek nałóż porcję farszu, zawiń brzegi do środka i uformuj w podłużne kotlety w kształcie „cepelinów”.Krok 4:
Zrazy obtocz w bułce tartej. Obsmaż na oleju roślinnym obracając od czasu do czasu, aby równomiernie się zrumieniły. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, zapiekaj 15 minut w 180°C.Krok 5:
Gdy zrazy „dochodzą” w piekarniku, na pozostałym tłuszczu ze smażenia podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Ważne jest aby uzyskać ciemny „rubinowy” kolor, sos będzie wtedy bardziej intensywny w smaku. Następnie dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki, smaż dodatkowe 3-4 minuty. Do podsmażonych składników wlej bulion lub wodę. Gotuj na małym ogniu, aż wszystkie smaki z patelni się odkleją. Dodaj mąkę wymieszaną z zimną wodą, kiedy sos się zagęści dopraw solą i pieprzem.Zrazy z mięsa mielonego możesz jeszcze przełożyć na chwilę do sosu, choć nie jest to konieczne. Danie podałem z puree ziemniaczanym z dodatkiem zielonego groszku i ogórkiem kiszonym.
Street foodowy zawrót głowy
Oprócz musztardy bawarskiej powstała cała nowa linia musztard STREET FOOD. To połączenie nowatorskich składników takich jak: papryka Trinidad Scorpion, whisky, ciemne piwo, prażona cebulka) z oryginalnymi recepturami marki Roleski. Musztardy świetnie sprawdzą się jako dodatek do przekąsek z różnych stron świata: hot dogów, kiełbasek czy chrupiących kawałków kurczaka.—>TUTAJ<— znajdziesz więcej przepisów na proste domowe obiady.
Pyszne! Dziękuję za przepis.
Podziwiam Pana za stworzenie przepisu, którego nawet laik nie sknoci. Zrobiłam i było naprawdę pyszne. Zamiast boczku dałam co prawda trochę szynki dojrzewającej, bo to akurat miałam w lodówce, ale chyba największą robotę robi tu musztarda. Pyszne danie.
Czy po obsmażeniu można przełożyć zrazy do garnka, podlać bulionem i tak dusić? I np dodać podsmażone pieczarki do tego.
Jak w takim przypadku zagęścic sos ?
Tak możesz tak zrobić, pod koniec gotowania dla zagęszczenia możesz dodać łyżkę mąki wymieszaną z ok 100 ml zimnej wody.
Można zamrozić już usmażone zrazy? Trochę mnie poniosło z ilością, a nie wiem czy można takie faszerowane mrozić:)
Pozdrawiam
Tak, można mrozić.
Robiłam, danie przepyszne, dziękuję za przepis. Polecam.
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Zrazy są wyborne ale za kazdym razem rozwarstwiają mi się…. dlaczego?
Masę mięsną możesz następnym razem dłużej wyrabiać, jeśli jest grubiej mielona do wyrabiania możesz dodać trochę wody ok 40-50 ml
Witam,
Do zrazów chciałabym użyć mieso mielone z dziczyzny tzn z jelenia. Co zrobić, żeby mieso się nie rozleciało? Czy lepiej nie kombinować?
Pozdrawiam
Możesz użyć mięsa z jelenia. Zrób zgodnie z przepisem jajko sklei mięso. Możesz tylko dłużej piec.
Pyszne zrazy! dzięki za przepis!
Witam,
Czy zrazy można po podsmażeniu dusić w sosie, tak jak w przypadku tradycyjnie zawijanych, zamiast wkładać do piekarnika? Czy ewentualnie będzie jakaś różnica w długości duszenia bądź coś się może stać że względu na „konsystencję” mięsa?
Pozdrawiam
Elu najpierw najlepiej podsmażyć zrazy a następnie możesz je śmiało dusić ok 30 minut.
Witam
Czy zrazy mozna przygotowac wczesniej, przed podaniem, a jesli mozna to lepiej wczesniej tylko podsmażyć a przed samym podaniem dac do piekarnika ? Czy odrazu usmarzyc wlozyc do piskarnika a później tylko podgrzać ?
Hej,
Spokojnie możesz usmażyć je dzień wcześniej i podgrzać w piekarniku przed podaniem.
Witam. Ile porcji (zrazów) wychodzi z podanych składników ?
Hej,
W zależności od wielkości wychodzi 5-6 zrazów.
Genialny przepis! Niby zwykły mielony a z niespodzianką w środku robi wielkie wow! Dziękuję za przepis
To było pyszne, dziękuję za pomysł i przepis 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
Zraziki wyszły przepyszne. Osobiście nie jestem fanką zrazów ale te z mięsa mielonego wyszły genialne. Planuję w tym roku zaskoczyć nimi rodzinkę na Świąteczny obiad. Pozdrawiam
Cieszę, się, że ta potrawa przypadła Wam do gustu!
Zrazy są pyszne!!! Mój mąż został dziś bohaterem w naszym domu! MEGA
Bardzo mi miło! Cieszę się, ze mój przepis przypadł Wam do gustu! I oczywiście pozdrawiam małżonka!