X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Zrazy z mięsa mielonego

Zrazy z mięsa mielonego to bardzo sprytny pomysł na tradycyjny obiad w nowym wydaniu. Klasyczne dodatki, ale zmodyfikowana technika przygotowania oraz składniki. Zamiast ciężkiej do rozklepania wołowiny użyłem mięsa mielonego, dzięki temu potrawa jest dużo łatwiejsza do ugotowania. Poniżej znajdziecie dokładny opis przygotowania.

Zrazy z mięsa mielonego – przepis krok po kroku

Składniki:

Zrazy:
Sos:
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 250 ml bulionu drobiowego lub wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 70 ml wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mięso mielone przełóż do miski, ważne jest aby wieprzowina lub wołowina, którą wybierzesz nie była za chuda. Dodaj do niej jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiaj składniki przez kilka minut, dzięki temu mięso będzie bardziej elastyczne i zrazy będą się lepiej formować.

Krok 2:

Na oleju podsmaż boczek pokrojony w paski, kiedy będzie rumiany dodaj cebulę pokrojoną w półplastry. Wszystko smaż kilka dodatkowych minut, pod koniec dodaj ogórki kiszone pokrojone w słupki. Smaż jeszcze 2-3 minuty, następnie dodaj musztardę i dopraw szczyptą soli i pieprzu. Składniki odstaw do przestygnięcia.

Krok 3:

Mięso podziel na pięć równych porcji z każdej uformuj owalny placek. Na środek nałóż porcję farszu, zawiń brzegi do środka i uformuj w podłużne kotlety w kształcie „cepelinów”.

Krok 4:

Zrazy obtocz w bułce tartej. Obsmaż na oleju roślinnym obracając od czasu do czasu, aby równomiernie się zrumieniły. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, zapiekaj 15 minut w 180°C.

Krok 5:

Gdy zrazy „dochodzą” w piekarniku, na pozostałym tłuszczu ze smażenia podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Ważne jest aby uzyskać ciemny „rubinowy” kolor, sos będzie wtedy bardziej intensywny w smaku. Następnie dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki, smaż dodatkowe 3-4 minuty. Do podsmażonych składników wlej bulion lub wodę. Gotuj na małym ogniu, aż wszystkie smaki z patelni się odkleją. Dodaj mąkę wymieszaną z zimną wodą, kiedy sos się zagęści dopraw solą i pieprzem.

Zrazy z mięsa mielonego możesz jeszcze przełożyć na chwilę do sosu, choć nie jest to konieczne. Danie podałem z puree ziemniaczanym z dodatkiem zielonego groszku i ogórkiem kiszonym.

Street foodowy zawrót głowy

Oprócz musztardy bawarskiej powstała cała nowa linia musztard STREET FOOD. To połączenie nowatorskich  składników takich jak: papryka Trinidad Scorpion, whisky, ciemne piwo, prażona cebulka) z oryginalnymi recepturami marki Roleski. Musztardy świetnie sprawdzą się jako dodatek do przekąsek z różnych stron świata: hot dogów, kiełbasek czy chrupiących kawałków kurczaka.

—>TUTAJ<— znajdziesz więcej przepisów na proste domowe obiady.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Witam,
    Czy zrazy można po podsmażeniu dusić w sosie, tak jak w przypadku tradycyjnie zawijanych, zamiast wkładać do piekarnika? Czy ewentualnie będzie jakaś różnica w długości duszenia bądź coś się może stać że względu na „konsystencję” mięsa?
    Pozdrawiam

  2. Witam
    Czy zrazy mozna przygotowac wczesniej, przed podaniem, a jesli mozna to lepiej wczesniej tylko podsmażyć a przed samym podaniem dac do piekarnika ? Czy odrazu usmarzyc wlozyc do piskarnika a później tylko podgrzać ?

  3. Genialny przepis! Niby zwykły mielony a z niespodzianką w środku robi wielkie wow! Dziękuję za przepis

  4. To było pyszne, dziękuję za pomysł i przepis 🙂

    Pozdrawiam serdecznie.

  5. Zraziki wyszły przepyszne. Osobiście nie jestem fanką zrazów ale te z mięsa mielonego wyszły genialne. Planuję w tym roku zaskoczyć nimi rodzinkę na Świąteczny obiad. Pozdrawiam

Sprawdź również