Przepis
Boże NarodzenieSałatki
Sałatka warstwowa z tuńczykiem – idealna na święta
Sałatka warstwowa z tuńczykiem – idealna na święta. Nie wiem jak Wam, ale mi sałatki warstwowe kojarzą się wybitnie domowo. Takie kolorowe, solidne z dużą ilością majonezu. Składniki są nim otulone niczym ciepłą kołderką. Tego rodzaju dania kapitalnie sprawdzają się na świątecznym stole.
Wierzch udekoruj warstwą majonezu i startego na puch jajka na twardo.
Jeżeli szukasz innych Bożonarodzeniowych inspiracji zapraszam —>TUTAJ<—
Sałatka warstwowa z tuńczykiem – idealna na święta
Składniki:
- 3-4 kawałki papryki konserwowej
- 1 duża cebula np. cukrowa
- 1 duża marchewka
- 3-4 ogórki kiszone
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2 puszki tuńczyka np. w sosie własnym
- 5 łyżek majonezu Premium, ja sięgam po Roleskiego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Paprykę konserwową i cebulę pokrój w drobną kostkę. Najlepiej sprawdzi się różnokolorowa papryka oraz cebula cukrowa, która ma łagodniejszy smak. Choć nie jest to kluczowe podczas przygotowania tej sałatki.Krok 2:
Marchewkę obierz ze skórki. Następnie zetrzyj tarce jarzynowej jajka na twardo, ogórki kiszone oraz obraną marchew. Ważne aby każde ze składników dania trafiło do osobnej miseczki.Krok 3:
Następnie otwórz kukurydzę, groszek i tuńczyka, odsącz z zalewy.Krok 4:
Wcześniej przygotowane składniki, układaj warstwami w dużej szklanej misce. Dzięki temu sałatka warstwowa z tuńczykiem będzie się ładnie prezentować.Wierzch udekoruj warstwą majonezu i startego na puch jajka na twardo.
Jeżeli szukasz innych Bożonarodzeniowych inspiracji zapraszam —>TUTAJ<—