Przepis
Ryby
Łosoś z pary z puree z groszkiem
Często pytacie mnie, jak w prosty, szybki sposób przygotować pyszną rybę? Łosoś z pary z puree ziemniaczanym z groszkiem to rewelacyjny pomysł na dietetycznie danie. Jest wiele receptur i różne techniki, niezmiennie jednak uważam, że jednym z najlepszych przepisów na delikatną rybę jest łosoś z pary. Dzisiaj dzielę się z Wami tym bardzo prostym patentem. Wystarczy kawałek dobrego łososia, kilka ziemniaków i zielony groszek. Zapewniam Was, że z tych składników powstanie absolutnie przepyszna potrawa, idealna na piątkowy obiad.
Gdy ziemniaki się ugotują, odlej wodę. Ubij ziemniaki z groszkiem, mlekiem i masłem.
Następnie kawałki ryby ugotuj na parze, dzięki temu będzie delikatna i soczysta.
Łosoś z pary z puree ziemniaczanym z groszkiem
Składniki:
- 500 g filetu z łososia ze skórą np. atlantyckiego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki suszonego chilli
- sos ogórkowy, ja wybieram Roleskiego
- sól, pieprz
Puree:
- 700 g ziemniaków
- 150 mrożonego zielonego groszku
- 150 ml mleka
- 1 łyżka masła
- sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ziemniaki obierz ze skórki. Podziel na mniejsze równe kawałki, dzięki temu szybko i równomiernie się ugotują. Zalej wodą, posól i gotuj pod przykryciem do miękkości. Jeżeli masz w lodówce końcówki kopru dodaj je do gotowania, dzięki temu ziemniaki nabiorą przyjemnego aromatu. Pod koniec gotowania dodaj groszek, nie ma problemu jeżeli jest mrożony.Gdy ziemniaki się ugotują, odlej wodę. Ubij ziemniaki z groszkiem, mlekiem i masłem.
Krok 2:
Filet oczyść z ości i łusek, podziel na cztery równe kawałki. Następnie skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i suszonym chilli.Następnie kawałki ryby ugotuj na parze, dzięki temu będzie delikatna i soczysta.