X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDania główneDziczyzna

Karczek pieczony z ziołami

Karczek to chyba najbardziej popularne mięso kupowane na grilla. Ale ja mam dla Was dzisiaj karczek w domowej, pieczonej odsłonie. Aromatyczny karczek, bogaty w czosnek i zioła. Karczek pieczony z ziołami to przede wszystkim pyszna propozycja obiadowa, ale taki karczek świetnie smakuje na zimno, w wersji kanapkowej. Bez wątpienia przepis, który przypadnie Wam do gustu, zapraszam. 

Karczek pieczony z ziołami

Składniki:

  • 1 kg karkówki z dzika lub np. karkówki wieprzowej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • kilka kropli „tabasco” do smaku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 12 ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka pieprzu np. wielokolorowego 
  • 1 łyżeczka soli np. kamiennej
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron (może być inny)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Krok 1:

Mięso dokładnie umyj i osusz, następnie przekrój połowę.

Krok 2:

W moździerzu rozetrzyj sól, pieprz, kolendrę i jałowiec, następnie wszystko wymieszaj z granulowanym czosnkiem.

Krok 3:

Posmaruj mięso olejem, skrop „tabasco” i posyp utartą w moździerzu mieszanką.

Krok 4:

Zwiń mięso w ciasny rulon, obwiąż szpagatem, posmaruj całość olejem i obtocz w ziołach prowansalskich. Włóż do rękawa do pieczenia i odstaw na 12 godzin do lodówki.

Krok 5:

Mięso wyjmij z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed pieczeniem (powinno dojść do temperatury pokojowej, inaczej może być twarde i łykowate).
Piekarnik nagrzej do temperatury 175*C i piecz około półtorej godziny.

Krok 6:

Wyjmij mięso z rękawa, zdejmij sznurek, następnie pokrój w plastry grubości około 3 cm. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, podlej sosem z pieczenia i wstaw jeszcze do piekarnika o temperaturze 150*C na 15 minut.

Jeżeli szukasz obiadowych inspiracji, znajdziesz je >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na  Instagram

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również