Boże NarodzenieDania główneDziczyzna
Karczek pieczony z ziołami
Karczek to chyba najbardziej popularne mięso kupowane na grilla. Ale ja mam dla Was dzisiaj karczek w domowej, pieczonej odsłonie. Aromatyczny karczek, bogaty w czosnek i zioła. Karczek pieczony z ziołami to przede wszystkim pyszna propozycja obiadowa, ale taki karczek świetnie smakuje na zimno, w wersji kanapkowej. Bez wątpienia przepis, który przypadnie Wam do gustu, zapraszam.
Karczek pieczony z ziołami
Składniki:
- 1 kg karkówki z dzika lub np. karkówki wieprzowej
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- kilka kropli „tabasco” do smaku
- 1 łyżeczka kolendry
- 12 ziaren jałowca
- 1 łyżeczka pieprzu np. wielokolorowego
- 1 łyżeczka soli np. kamiennej
- 2 łyżki oleju z pestek winogron (może być inny)
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Krok 1:
Mięso dokładnie umyj i osusz, następnie przekrój połowę.
Krok 2:
W moździerzu rozetrzyj sól, pieprz, kolendrę i jałowiec, następnie wszystko wymieszaj z granulowanym czosnkiem.
Krok 3:
Posmaruj mięso olejem, skrop „tabasco” i posyp utartą w moździerzu mieszanką.
Krok 4:
Zwiń mięso w ciasny rulon, obwiąż szpagatem, posmaruj całość olejem i obtocz w ziołach prowansalskich. Włóż do rękawa do pieczenia i odstaw na 12 godzin do lodówki.
Krok 5:
Mięso wyjmij z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed pieczeniem (powinno dojść do temperatury pokojowej, inaczej może być twarde i łykowate).
Piekarnik nagrzej do temperatury 175*C i piecz około półtorej godziny.
Krok 6:
Wyjmij mięso z rękawa, zdejmij sznurek, następnie pokrój w plastry grubości około 3 cm. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, podlej sosem z pieczenia i wstaw jeszcze do piekarnika o temperaturze 150*C na 15 minut.
Jeżeli szukasz obiadowych inspiracji, znajdziesz je >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram.
Czy olejem nacierać mięso z każdej strony czy tylko z wewnątrz?
Z każdej strony 🙂
Dziękuję 🙂