Przepis
Zupy
Zupa maślakowa
Składniki
- 2 l wywaru
- 700 – 800 g maślaków
- 5 ziemniaków
- 2-3 cebule
- 2 łyżki oleju lub masła
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Grzyby dokładnie myjemy, czyścimy i kroimy według upodobań w plasterki, kawałki, pół plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na maśle, dodajemy grzyby i dusimy do miękkości, pod koniec duszenia dodajemy mąkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w wywarze, gdy są już prawie miękkie, dodajemy grzyby i gotujemy jeszcze 5–7 minut, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy zieloną, posiekaną pietruszkę. Ta zupa najlepsza jest z zacierkami, które przygotowujemy i wrzucamy do gotującej się zupy razem z grzybami.