Przepis
Zupy
Zupa grzybowa z grzybów solonych
Składniki
- 2 l wywaru lub wody
- 500 g ziemniaków
- 500 g–1 kg solonych grzybów (mogą być opieńki)
- 1 cebula
- 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- 250 ml śmietany
- 1 łyżka mąki
Sposób przygotowania
Do wywaru dodajemy wymoczone np. w mleku i pokrojone grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Grzyby gotujemy w wywarze ok. pół godziny, a następnie dodajemy do zupy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz usmażoną, posiekaną w kostkę cebulę i warzywa. Gotujemy zupę jeszcze kwadrans, doprawiamy solą, pieprzem i ew. śmietaną z łyżką mąki.
Zamiast mąki dodaj kiszonego w domu barszczu i masz gar zalewaji i żarełko jak ta lala