Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina
Wątróbka cielęca szpikowana słoniną
Składniki
- 500 g wątróbki cielęcej
- 150 g słoniny
- 1 cebula
- 5 jagód jałowca
- 1 marchewka, 1 pietruszka
- 150 ml śmietany 18%
- 150 ml wywaru (może być z kostki)
- 80 g mąki
- 2 łyżki tłuszczu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Wątrobę myjemy, osuszamy, usuwamy błony i tłuszcz, kroimy w plastry. Słoninę kroimy w słupki i zamrażamy, potem szpikujemy nimi wątróbkę, oprószamy ją solą, pieprzem i mąką. Obsmażamy wątróbkę na tłuszczu, aż do zrumienienia. Cebulę oraz jarzyny obieramy. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, jarzyny ucieramy na grubej tarce. Krótko przesmażamy. W rondelku układamy: wątróbkę, jarzyny, a potem zalewamy wszystko śmietaną i wywarem z rozgniecionymi jagodami jałowca. Dusimy na małym ogniu około 15 minut, często mieszając.