Składniki
- 1 kg mąki (ok. 7 szklanek)
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- 400 ml mleka
- 80 g drożdży
- cukier waniliowy
- pół łyżeczki soli, ewentualnie skórka pomarańczowa i rodzynki
- Kruszonka: 80 g mąki, 40 g cukru, 40 g masła
Sposób przygotowania
Przygotowujemy rozczyn z całości letniego mleka, pokruszonych drożdży i łyżeczki cukru. Rozczyn stawiamy w cieplym miejscu. Połowę mąki przesiew amy i przesypujemy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto, wlewamy do niej wyrośnięty roz czyn i mieszamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. Źółtka ucieramy z cuk rem na kogel-mogel. Do podrośniętego rozczynu dodajemy resztę przesianej mąki, żółtka z cukrem, stopione i ostudzone masło, sól, cukier waniliowy. W szystkie składniki dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Wtedy dodajemy jeszcze pokrojoną skórkę pomarańczową i sparzon e, osączone i posypane mąką rodzynki. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy ją z ciastem. Przygotowujemy blachę - smarujemy masłem, ewentualnie dodatkowo posypujemy mąką . Robimy kruszonkę z rozgrzanego (sklarowane go) masła, mąki i cukru. Mieszamy. Wypełniamy blachę ciastem do polowy wysokości, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką, dop óki masło jest jeszcze ciepłe. Przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy na ok. 1 godzinę do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C. Nie otwieramy piekarnika na początku pieczenia, żeby ciasto nie opadło. Gdy już się zrumieni, przykrywamy je papierem, żeby nie spalić kruszonki. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy już jest upieczone.