Przepis
Desery
Kisiel z żurawin
Składniki
- 350 g cukru
- 1 l żurawin
- 1 l wody
- ćwierć łyżeczki cynamonu
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3-4 goździki
Sposób przygotowania
Świeże żurawiny rozgniatamy w misce, zalewamy wodą i gotujemy, następnie przecedzamy. Odlewamy szklankę powstałego soku do ostygnięcia. Do gotującego się soku dodajemy cynamon, cukier i 3-4 goździki. W ostudzonym soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją jednym płynnym ruchem do gotującego się płynu. Cały czas mieszając, doprowadzamy płyn do wrzenia, gotujemy około 2-3 minut, a gdy zgęstnieje przelewamy go do salaterek i odstawiamy w chłodne miejsce (niektórzy lubią kisiel na gorąco). Kisiel podajemy z konfiturą lub sosem śmietankowym