X

Czego szukasz?

Przepis
Desery

Kisiel z żurawin

Składniki

  • 350 g cukru
  • 1 l żurawin
  • 1 l wody
  • ćwierć łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 goździki

Sposób przygotowania

Świeże żurawiny rozgniatamy w misce, zalewamy wodą i gotujemy, następnie przecedzamy. Odlewamy szklankę powstałego soku do ostygnięcia. Do gotującego się soku dodajemy cynamon, cukier i 3-4 goździki. W ostudzonym soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją jednym płynnym ruchem do gotującego się płynu. Cały czas mieszając, doprowadzamy płyn do wrzenia, gotujemy około 2-3 minut, a gdy zgęstnieje przelewamy go do salaterek i odstawiamy w chłodne miejsce (niektórzy lubią kisiel na gorąco). Kisiel podajemy z konfiturą lub sosem śmietankowym

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również