X

Czego szukasz?

Przepis

Dzisiaj przychodzę do Was z fantastyczną propozycją na polędwice wołową. Myślę, że większość z nas lubi tą część wołowiny, jest chuda i delikatna. A przy lekkiej obróbce termicznej i kilku przyprawach staje się fantastycznym daniem. Przepis na tournedos poniżej. 

Tournedos Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 kg wąskiej (cieńszej części) polędwicy wołowej
  • 6-8 kromek chleba tostowego
  • 500 g bekonu lub np. boczku pokrojonego w cienkie, długie plastry
  • 150 ml oliwy lub np. oleju
Sos
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 cebule
  • 200 g pomidorów w zalewie
  • zioła: tymianek, oregano, rozmaryn, majeranek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Polędwicę umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych, następnie oczyść z błon. Mięso pokrój na 3-4 centymetrowe plastry, usmaż z jednej strony na rozgrzanej oliwie, następnie wyjmij je łyżką cedzakową (nie widelcem!).

Krok 2:

Każdy befsztyk, ułożony obsmażoną stroną do góry, owiń plastrem bekonu lub np. boczku, zepnij wykałaczką, tak by powstało coś w rodzaju płytkiej miseczki, i krótko smaż na tej samej oliwie.

Krok 3:

Przygotuj sos: na oliwie pozostałej po smażeniu befsztyków podsmaż posiekane cebule, posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek oraz pomidory z zalewą i duś 10 minut, mieszając. Następnie dopraw ziołami (rozmarynu dodaj niewiele, bo zdominuje smak!), solą i pieprzem. Jeżeli sos jest za rzadki, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej, rozmieszanej w zimnej wodzie, wymieszaj i chwilę gotujemy.

Krok 4:

Ułożone na blasze kromki podpiecz w piekarniku na złoty kolor. Następnie na grzankach ułóż befsztyki, napełnione sosem i na krótko wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°. Resztę sosu podaj w sosjerce.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook .

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również