X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • filet z połowy łososia – 1 płat (100 g na osobę)
  • 250 ml oleju lub oliwy
  • 250 ml soku z cytryny
  • różnokolorowy pieprz ziarnisty lub biały pieprz mielony
  • świeży koper
  • sól
  • ew. ziele angielskie i liść lauro

Sposób przygotowania

Dokładnie wyfiletowaną połówkę łososia ze skórą układamy w szklanym lub kamiennym naczyniu, dodajemy olej, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Wkładamy na 48 godzin do lodówki, przekładając co 12 godzin, żeby ryba miała równomierny kontakt z marynatą. Rybę serwujemy pokrojoną w plastry na talerzykach, osobno podajemy przyprawy występujące w marynacie (plasterki cytryny, pieprz). Można też przyrządzić marynatę dodając do niej kilka łyżek brandy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również