X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePrzekąski na zimnoRyby

Łosoś marynowany Macieja Kuronia

Zbliża się grudzień, więc czas na planowanie wigilii i świąt Bożego Narodzenia. Nie wiem jak Wy, ale ja wcześniej układam sobie menu, żeby zdążyć ze wszystkim. Niektóre potrawy trzeba przygotować nawet 4 tygodnie wcześniej, mowa tu oczywiście o pierniku dojrzewającym. Ale ja dzisiaj przychodzę z czymś na słono, z pysznym łososiem z przepisu mojego taty. Łosoś marynowany bez wątpienia musi znaleźć się w Waszym świątecznym menu. 

Łosoś marynowany Macieja Kuronia

Składniki:

  • filet z połowy łososia – 1 płat (100 g na osobę)
  • 250 ml oleju lub np. oliwy
  • 250 ml soku z cytryny
  • różnokolorowy pieprz ziarnisty lub biały pieprz mielony
  • świeży koper
  • sól
  • ew. ziele angielskie i liść laurowy

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze dokładnie wyfiltrowaną połówkę łososia ze skórą ułóż w szklanym lub kamiennym naczyniu. Następnie dodaj olej, sok z cytryny i wszystkie przyprawy.

Krok 2:

Tak przygotowanego łososia włóż na 48 godzin do lodówki, następnie przekładaj go co 12 godzin, żeby ryba miała równomierny kontakt z marynatą.

Krok 3:

Po trzecie rybę serwujemy pokrojoną w plastry na talerzykach, osobno podajemy przyprawy występujące w marynacie (plasterki cytryny, pieprz). Można też przyrządzić marynatę dodając do niej kilka łyżek brandy.

Więcej pysznych rybnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również