Boże NarodzeniePrzekąski na zimnoRyby
Rolmopsy z gorczycą Macieja Kuronia
Szukacie rybnych inspiracji na świąteczny stół? To ja przychodzę z pomocą i z przepisem mojego taty Macieja na rolmopsy z gorczycą. Szybki i bez wątpienia smaczny sposób na śledzia. Bo chyba nie ma świątecznego stołu bez śledzia? U nas śledzie zawsze pojawiają się w Wigilię oraz w kolejne dni Bożego Narodzenia.
Rolmopsy z gorczycą Macieja Kuronia
Składniki:
- 10 filetów solonych
- 500 ml mleka
- 3 łyżki musztardy np. sarepskiej
- gorczyca
- 1 cebula
- 2 cytryny
- 10 ziaren pieprzu np. czarnego
- 2 liście laurowe
- 50 ml oleju lub np. oliwy
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze filety włóż do wody i mocz je przez 6-12 godzin, w tym czasie dwukrotnie zmień wodę. Następnie na ostatnie 2 godziny włóż filety do mleka.
Krok 2:
Po drugie filety śledzia odsącz i posmaruj grubo musztardą, posyp grubo gorczycą oraz poszatkowaną cebulą. Ciasno zwiń i zepnij wykałaczką. Ułóż filety w słoju.
Krok 3:
Cytryny sparz wrzątkiem i pokrój w cienkie plastry, z plastrów pozbądź się pestek. Następnie ułóż na przemian rolmopsy, plastry cytryny, ziarna pieprzu i liście laurowe. Na koniec zalej oliwą lub olejem. Odstaw na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Więcej pysznych rybnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.