Przepis
Przetwory
Syrop z czarnego bzu
Składniki
- 30 kwiatów czarnego bzu
- 1 l wody
- 1 kg cukru
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok z 2 cytryn
Sposób przygotowania
Syrop z czarnego bzu jest jednym z podstawowych środków stosowanych jako antidotum na przeziębienia, podobnie jak sok malinowy, czy herbatka lipowa. Ma bowiem właściwości rozgrzewające. Kwiaty zrywamy oczywiście w okresie kwitnienia czarnego bzu i w słoneczny, pogodny dzień, gdy kwiaty pachną najintensywniej. Oczyszczamy je, płuczemy i osączamy. Osuszamy na sicie lub papierowym ręczniku. W rondlu podgrzewamy na małym ogniu cukier z woda, aż powstanie syrop. Dodajemy do niego sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Do ostudzonego syropu wrzucamy kwiaty czarnego bzu i odstawiamy na 24 godziny. Następnie kwiaty wyjmujemy, a syrop przecedzamy i podgrzewamy. Gdy się zagotuje przelewamy do wyparzonych butelek i zakręcamy.