X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePierogi i kluski

Gruzińskie Chinkali – przepis krok po kroku

Dzisiaj mam dla Was danie z gruzińskim rodowodem, chociaż popularne są w całym regionie kaukaskim. Od jakiegoś czasu zabieraliśmy się za przygotowanie chinkali, ale dopiero teraz opracowaliśmy najlepszą naszym zdaniem recepturę. Zapraszamy, poniżej dowiecie się jak przygotować te pierogi/kołduny krok po kroku.

Chinkali – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 800 g mieszanki mięsa wołowego i np. wieprzowego, ja użyłem karku wołowego i łopatki wieprzowej
  • duży pęczek kolendry
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki zimnej wody
  • sól, czarny pieprz
  • ewentualnie sól swańska
Ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • około 2 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze mięso oczyść z ewentualnych błon i twardych zrostów. Zmiel w maszynce do mielenia, następnie przełóż do miski. Dodaj posiekaną kolendrę wraz z łodyżkami, startą na tarce cebulę, zimną wodę, sól, czarny pieprz oraz ewentualnie sól swańską (można ją dostać w sklepie internetowym TUTAJ). Farsz zagnieć rękoma, nie za długo wystarczy, że składniki się połączą i „wypiją całą wodę”.

Krok 2:

Po drugie z mąki pszennej i gorącej wody zagnieć ciasto jak na pierogi. Następnie ciasto podziel na cztery części. Na podsypanym mąką pszenną blacie rozwałkuj każdy kawałek na cienki placek, grubości około 2-3 milimetrów. Za pomocą miseczki lub dużej szklanki wykrawaj okręgi o średnicy około 10 cm. Jest też druga metoda, moim zdaniem mniej wygodna. Można rozwałkować grubszy placek, około 1 cm grubości, wyciąć krążek kieliszkiem i następnie znowu rozwałkować do średnicy 10 cm.

Krok 3:

Na każdy krążek nakładaj porcję farszu, około 1 łyżki stołowej. Zlep rant ciasta zbierając go do góry, powstanie coś na kształt sakiewki. Tak przygotowane pierogi układaj na blacie posypanym mąką, pamiętaj, że nie mogą one za długo leżeć bo ciasto rozmięknie. Chinkali gotuj w osolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia.

 

Chinkali podawaj gorące, posypane świeżą kolendrą, ewentualnie skropione rozpuszczonym masłem lub oliwą.

Po więcej przepisów na kluski i pierogi zapraszam TUTAJ!!!

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook i na moją grupę

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Bardzo dziękuje za przepis wyszły przepyszne mimo że były z mąki orkiszowej 630 , sama stworzyłam sól swańską a nawet do tego miałam tylko wołowinę i wyszło cudownie pysznie. Z formowaniem był ubaw po pachy. dziękuje jeszcze raz za to że mogłam to odkryć i zrobić w łatwy sposób bo uważam że takie pyszności to wysoka półka smaku a laik dzięki odpowiedniemu ubraniu przepisu w słowa może sam zasmakować takich wspaniałości . Życzę cudowności i radości

  2. Moim zdaniem trochę za dużo wody do tej ilości mięsa. Moje mięso niestety nie wypiło całej wody i zbyt wodnisty farsz wyszedł. Oczywiście mój błąd bo powinienem po trochu dolewać wody, ale warto zaznaczyć, że trzeba uważac.

  3. Dziękuję za kolejny super przepis
    Zrobiłam z pół kilograma mąki bo miałam 400 gr mięsa.
    Oczywiście od siebie dodałam trochę rosołu do farszu.
    Nie wyszły idealnie ale jak na pierwszy raz super
    Pozdrawiam

  4. Właśnie zrobiłam.
    Są pyszne, aczkolwiek muszę popracować nad ciastem.
    Do farszu dodałam trochę rosołu
    Zawsze muszę zrobić coś po swojemu.
    Dziękuję za kolejny super przepis.

  5. Rewelacyjny przepisPierwszy raz w życiu zrobiłem chinkali i napewno będę wracał do tego dania‍

    Polecam wszystkim!!!

  6. Uwielbiam chinkali i muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Na jakich oczkach zetrzeć cebulę? Pozdrawiam

Sprawdź również