X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePierogi i kluski

Gruzińskie Chinkali – przepis krok po kroku

  Dzisiaj mam dla Was danie z gruzińskim rodowodem, chociaż popularne są w całym regionie kaukaskim. Od jakiegoś czasu zabieraliśmy się za przygotowanie chinkali, ale dopiero teraz opracowaliśmy najlepszą naszym zdaniem recepturę. Zapraszamy, poniżej dowiecie się jak przygotować te pierogi/kołduny krok po kroku.    

Chinkali – przepis krok po kroku

 

Składniki:

 
  • 800 g mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego, ja użyłem karku wołowego i łopatki wieprzowej
  • duży pęczek kolendry
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki zimnej wody
  • sól, czarny pieprz
  • ewentualnie sól swańska
 

Ciasto:

 
  • 1 kg mąki pszennej
  • około 2 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
 

Sposób przygotowania:

Krok 1:

  Mięso oczyść z ewentualnych błon i twardych zrostów. Zmiel w maszynce do mielenia, przełóż do miski. Dodaj posiekaną kolendrę wraz z łodyżkami, startą na tarce cebulę, zimną wodę, sól, czarny pieprz oraz ewentualnie sól swańską (można ją dostać w sklepie internetowym TUTAJ). Farsz zagnieć rękoma, nie za długo wystarczy, że składniki się połączą i „wypiją całą wodę”.  

Krok 2:

  Z mąki pszennej i gorącej wody zagnieć ciasto jak na pierogi.   Następnie ciasto podziel na cztery części. Na podsypanym mąką pszenną blacie rozwałkuj każdy kawałek na cienki placek, grubości około 2-3 milimetrów. Za pomocą miseczki lub dużej szklanki wykrawaj okręgi o średnicy około 10 cm. Jest też druga metoda, moim zdaniem mniej wygodna. Można rozwałkować grubszy placek, około 1 cm grubości, wyciąć krążek kieliszkiem i następnie znowu rozwałkować do średnicy 10 cm.  

Krok 3:

  Na każdy krążek nakładaj porcję farszu, około 1 łyżki stołowej. Zlep rant ciasta zbierając go do góry, powstanie coś na kształt sakiewki. Tak przygotowane pierogi układaj na blacie posypanym mąką, pamiętaj, że nie mogą one za długo leżeć bo ciasto rozmięknie. Chinkali gotuj w osolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia.     Chinkali podawaj gorące, posypane świeżą kolendrą, ewentualnie skropione rozpuszczonym masłem lub oliwą.   Po więcej przepisów na kluski i pierogi zapraszam TUTAJ!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Ewela

    Uwielbiam chinkali i muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Na jakich oczkach zetrzeć cebulę? Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Zetrzyj na dużych jarzynowych oczkach.

  2. Justyna

    Wszyszły przepyszne! Dziękuję za ten przpis 🙂 jest idealny

    • Jakub Kuroń

      Dziękuje, za komentarz!

  3. Grazyna

    Pana przepisy są super

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mi miło.

Sprawdź również