Przepis
Składniki
Spód:
- 2 szklanki pokruszonych ciastek – np. krakersów
- 50 g posiekanych orzechów (mogą być różne mieszane)
- 50 g masła
- pół łyżeczki cynamonu
Ciasto:
- 3 jajka
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 500 g białego sera (trzykrotnie zmielonego)
- 500 g sera Mascarpone
- 2 szklanki ricotty
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier waniliowy
- 250 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania
Masło topimy i następnie wlewamy do tortownicy. Wszystkie pozostałe składniki spodu mieszamy ze sobą, wsypujemy do tortownicy, rozprowadzamy po całym dnie i ugniatamy. Schładzamy. 3 żółtka, jedno białko, sok z cytryny, i cukier waniliowy ubijamy i następnie dodajemy stopniowo wszystkie sery i śmietanę. Ubijamy pozostałe białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie łączymy ze sobą białka oraz masę serową. Całość wykładamy na wcześniej przygotowaną tortownicę. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy kolejna 40 minut. Po tym czasie sernik jest gotowy