X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Amoniaczki korniaktowskie

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 30 g amoniaku
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 200-220 g cukru
  • 250 ml śmietany
  • 1 kostka masła – 200 g

Sposób przygotowania

Korniaktów jest bardzo starą osadą położoną w województwie podkarpackim. Amoniaczki pieczone w Korniaktowie sięgają tradycją do bardzo dawnych czasów. Pieczono je z okazji wszystkich świąt i uroczystości rodzinnych. Są to pierwsze domowe ciasteczka, które starszym ludziom kojarzą się z dzieciństwem. Przepis na amoniaczki przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie.

Amoniak mieszamy z mąką, żółtka + jedno jajko ucieramy z cukrem na bardzo gładką masę - cukier musi być w pełni rozpuszczony, masło siekamy z mąką dodajemy jajka i śmietanę - ciasto dobrze wyrabiamy. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce na około 30 minut. Następnie wałkujemy na stolnicy cienkie placki i wycinamy ciasteczka szklanką, następnie jedną stronę ciastka zanurzamy w białku a następnie w cukrze. Pieczemy na złoty kolor w temp. 200 stopni C.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również