Ryby
Łosoś marynowany – Gravad lax
Składniki
- 1 kg świeżego łososia
- 50 g cukru
- 60 g soli
- 1 łyżka białego pieprzu
- 1 pęczek świeżego koperku
- 3 łyżki musztardy najlepiej z całymi ziarnami gorczycy
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu winnego
- 100 ml oleju
- 3 łyżki drobno posiekanego koperku
- sól
Sposób przygotowania
Łososia filetujemy, filety zostawiamy ze skórką. Filety osuszamy. Mieszamy cukier, sól i grubo zmielony pieprz. Połową przygotowanych przypraw nacieramy oba filety łososia po stronach bez skóry, a następnie składamy je w całość mięsem do siebie. Pozostałymi przyprawami nacieramy długo i dokładnie skórki filetów. Rybę owijamy dokładnie w folię aluminiową, wkładamy do plastikowej torby i szczelnie zamykamy. Tak przygotowanego łososia wkładamy do lodówki na 48 godzin. Po dwóch dniach wyjmujemy rybę z lodówki, zeskrobujemy przyprawy i Odkrajamy skórę, a mięso kroimy ukośnie na cieniutkie plastry. Łososia układamy na półmiskach wyłożonych sałatą i przybieramy kawałkami cytryny. Oddzielnie podajemy sos musztardowy, który powstaje przez wymieszanie wszystkich podanych składników.