X

Czego szukasz?

Przepis

Hamburger własnej roboty to nie tylko smaczna alternatywa dla fast foodów, ale również doskonała okazja do eksperymentowania z ulubionymi składnikami. Przygotowując burgera samodzielnie, masz pełną kontrolę nad jakością mięsa, dodatkami i przyprawami. Ponadto, własnoręczne przygotowanie tego dania daje satysfakcję i pozwala dostosować smak do indywidualnych preferencji.

W związku z tym, jeśli pragniesz stworzyć burgera, który zachwyci zarówno Ciebie, jak i Twoich bliskich, ten przepis będzie idealnym wyborem.

Hamburger własnej roboty – klasyka w domowym wydaniu

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 500 g mielonej wołowiny (najlepiej z łopatki lub antrykotu)

  • 1 łyżeczka soli

  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

  • 4 bułki do burgerów

  • 4 plastry sera cheddar (opcjonalnie)

  • liście sałaty

  • 1 pomidor, pokrojony w plastry

  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki

  • ogórek konserwowy, pokrojony w plastry

  • ulubione sosy (np. majonez, ketchup, musztarda)

Sposób przygotowania

Krok 1:

Mieloną wołowinę przełóż do miski. Dodaj sól i pieprz, a następnie delikatnie wymieszaj, nie ugniatając zbyt mocno, aby mięso pozostało soczyste.

Krok 2:

Podziel mięso na 4 równe części i uformuj z nich płaskie kotlety o średnicy nieco większej niż bułki. W środku każdego kotleta zrób niewielkie wgłębienie kciukiem – dzięki temu kotlety nie skurczą się podczas smażenia.

Krok 3:

Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą patelnię na średnim ogniu. Smaż kotlety przez około 3–4 minuty z każdej strony, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Na minutę przed końcem smażenia możesz położyć na każdym kotlecie plaster sera, aby się roztopił.

Krok 4:

W międzyczasie przekrój bułki na pół i delikatnie podpiecz je na suchej patelni lub w tosterze, aż staną się lekko chrupiące.

Krok 5:

Na dolnej części każdej bułki rozsmaruj ulubiony sos. Następnie ułóż liść sałaty, plaster pomidora, usmażony kotlet z serem, krążki cebuli i plastry ogórka. Na wierzch nałóż kolejny sos i przykryj górną częścią bułki.

Podanie

Domowe burgery najlepiej smakują podane od razu po przygotowaniu, gdy są jeszcze ciepłe i soczyste. Możesz je serwować z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub świeżą sałatką. Ponadto, warto przygotować różne sosy i dodatki, aby każdy mógł skomponować burgera według własnych upodobań.

Podsumowując

Mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędnie! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami, to zapraszam na Instagram..

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Proszę sprawdzić przepis bo myślę że 4 bułki to raczej nie wystarczą na 600 kg mielonej wołowiny.

Sprawdź również