X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePrzekąski na zimnoRyby

Rolmopsy z ogórkiem Macieja Kuronia

Zaczyna się gorący okres poszukiwań dań na świąteczny stół. Dlatego przychodzę do Was z pomocą i pysznym przepisem na rolmopsy z ogórkiem. Bo bez wątpienia na większości stołów wigilijnych śledź się pojawi, może nawet w kilku wersjach. 

Rolmopsy z ogórkiem Macieja Kuronia

Składniki:

  • 10 filetów solonych
  • 500 ml mleka
  • 1-2 ogórki konserwowe lub np. 3 korniszony
  • 2 łyżki musztardy np. sarepskiej
  • 1-2 cebule, 1 liść laurowy
  • 30 ml oleju lub np. oliwy z oliwek
  • 50 ml octu winnego 6%
  • pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze filety włóż do wody i mocz je przez 6-12 godzin, w tym czasie dwukrotnie zmień wodę. Następnie na ostatnie 2 godziny włóż filety do mleka.

Krok 2:

Po drugie filety śledzia odsącz i posmaruj grubo musztardą. Ogórki i jedną cebulę posiekaj drobno. Następnie posyp każdego posmarowanego musztardą fileta ogórkiem i cebulą, oprósz pieprzem i ciasno zwiń. Zepnij wykałaczką.

Krok 3:

Ułóż rolmopsy w słoju i przygotowuj zalewę: zagotowuj 500 ml wody, ocet, posiekaną drugą cebulę, liść laurowy. Następnie odstaw zalewę niech przestygnie. Na koniec ostudzoną zalewą zalej marynowane rolmopsy w słoiku, na wierzch dolej oliwę i zostaw na 2-3 dni w chłodnym miejscu.

Więcej pysznych rybnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również