X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 10 filetów solonych
  • 500 ml mleka
  • 1-2 ogórki konserwowe lub 3 korniszony
  • 2 łyżki musztardy
  • 1-2 cebule, 1 liść laurowy
  • 30 ml oleju lub oliwy z oliwek
  • 50 ml octu winnego 6%
  • pieprz

Sposób przygotowania

Filety moczymy w wodzie przez 6-12 godzin, dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny moczymy w mleku. Następnie odcedzamy je i osączamy. Każdy filet smarujemy musztardą. Ogórki i jedną cebulę siekamy. Posypujemy każdego posmarowanego fileta ogórkiem i cebulą, oprószamy pieprzem i ciasno zwijamy. Spinamy wykałaczką. Układamy rolmopsy w słoju i przygotowujemy zalewę: zagotowujemy 500 ml wody, ocet, posiekaną drugą cebulę, liść laurowy. Po przestudzeniu zalewamy marynatą rolmopsy w słoiku, na wierzch dolewamy oliwę i wstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Jeżeli mamy całe śledzie, które musimy najpierw sprawić, to do zalewy możemy dodać mlecze przetarte przez sito.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również