Boże NarodzeniePrzekąski na zimnoRyby
Rolmopsy z ogórkiem Macieja Kuronia
Zaczyna się gorący okres poszukiwań dań na świąteczny stół. Dlatego przychodzę do Was z pomocą i pysznym przepisem na rolmopsy z ogórkiem. Bo bez wątpienia na większości stołów wigilijnych śledź się pojawi, może nawet w kilku wersjach.
Rolmopsy z ogórkiem Macieja Kuronia
Składniki:
- 10 filetów solonych
- 500 ml mleka
- 1-2 ogórki konserwowe lub np. 3 korniszony
- 2 łyżki musztardy np. sarepskiej
- 1-2 cebule, 1 liść laurowy
- 30 ml oleju lub np. oliwy z oliwek
- 50 ml octu winnego 6%
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze filety włóż do wody i mocz je przez 6-12 godzin, w tym czasie dwukrotnie zmień wodę. Następnie na ostatnie 2 godziny włóż filety do mleka.
Krok 2:
Po drugie filety śledzia odsącz i posmaruj grubo musztardą. Ogórki i jedną cebulę posiekaj drobno. Następnie posyp każdego posmarowanego musztardą fileta ogórkiem i cebulą, oprósz pieprzem i ciasno zwiń. Zepnij wykałaczką.
Krok 3:
Ułóż rolmopsy w słoju i przygotowuj zalewę: zagotowuj 500 ml wody, ocet, posiekaną drugą cebulę, liść laurowy. Następnie odstaw zalewę niech przestygnie. Na koniec ostudzoną zalewą zalej marynowane rolmopsy w słoiku, na wierzch dolej oliwę i zostaw na 2-3 dni w chłodnym miejscu.
Więcej pysznych rybnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.