X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastka

Keks staropolski Macieja Kuronia

Jeśli lubicie rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową to na pewno znacie takie ciasto jak keks staropolski. Nie znam bardziej naładowanego bakaliami ciasta niż keks. Mam dzisiaj dla Was przepis na keks staropolski mojego taty Macieja. Zerknijcie na przepis i koniecznie powtórzcie go u siebie w domu. Nie zapomnijcie dać mi znać w komentarzu jak Wam smakowało ciasto.

Keks staropolski Macieja Kuronia

Składniki:

  • 400 g mąki (ok. 2,5 szklanki)
  • 100 g masła
  • 12 jaj
  • 300 g cukru np. trzcinowego
  • porcja proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów np. laskowych i włoskich
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 250 g rodzynek

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze utrzyj w makutrze 6 jaj, 6 żółtek i cukier (możesz to zrobić w klasycznym mikserze lub robocie planetarnym). Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, roztopione i schłodzone masło oraz wszystkie bakalie, posypane mąką (rodzynki dobrze jest wcześniej namoczyć i osączyć).

Krok 2:

Składniki dobrze wymieszaj ze sobą, następnie włóż do formy posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem pergaminowym. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 70– 80 minut w temperaturze: 180°. Na koniec już po upieczeniu ciasto można polać polewą lub lukrem.

Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją Grupę.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również