X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 400 g mąki (ok. 2,5 szklanki)
  • 100 g masła
  • 12 jaj
  • 300 g cukru
  • porcja proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów laskowych i włoskich
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 250 g rodzynek

Sposób przyrządzania

Ucieramy w makutrze 6 jaj, 6 żółtek i cukier. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, roztopione i ochłodzone masło oraz wszystkie bakalie, posypane mąką (rodzynki dobrze jest wcześniej namoczyć i osączyć). Składniki dobrze wyrabiamy i wkładamy do formy posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem pergaminowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 70– 80 minut w temperaturze: 180°. Po upieczeniu ciasto można polać polewą lub lukrem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również