Boże NarodzenieCiasta i ciastka
Makowiec Macieja Kuronia
Makowiec to bez wątpienia zaraz po serniku najbardziej popularne świąteczne ciasto. Musi się znaleźć na każdym wigilijnym stole. My uwielbiamy makowic i co roku przygotowujemy go z przepisu mojego taty. I właśnie ten przepis mam dzisiaj dla Was, makowiec Macieja Kuronia.
Makowiec Macieja Kuronia
Składniki:
- 500 g mąki (ok. 3 szklanki)
- 200 g cukru np. trzcinowego
- 150 g masła
- 250 ml mleka
- 30 g drożdży świeżych
- 3 jaja
Masa makowa:
- 500 g maku
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 50 g rodzynek
- kilka łyżek skórki pomarańczowej, smażonej
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze mak do makowca zacznij przygotowywać dzień przed pieczeniem ciasta. Namocz go w wodzie przez całą noc.
Krok 2:
Po drugie rano mak odcedź i gotuj kilka minut w wodzie. Następnie dobrze odsącz mak i trzykrotnie przepuść przez maszynkę drobnym sitkiem. Następnie dodaj do maku masło i bakalie i smaż masę w rondlu cały czas ją mieszając. Po kilku minutach odstaw mak do przestygnięcia. Gdy jest już ostudzony dodaj jaja, cukier, cukier waniliowy, wszystko wymieszaj.
Krok 3:
Przygotuj ciasto. Masło, cukier i jaja zmiksuj na puszystą masę, aż podwoi ona swoją objętość. Dodaj drożdże roztarte w mleku i zamieszaj na gładką masę.
Krok 4:
Gdy masa jest już dobrze wymieszana wsyp przesianą mąkę i wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodziło od ręki (możesz to zrobić ręcznie lub przy pomocy robota planetarnego – użyj końcówki o nazwie Hak).
Krok 5:
Wyrobione ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 60 minut. Po godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podziel ciasto na dwie części, połowę ciasta połóż na stolnicę posypaną mąką, rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Posmaruj białkiem i rozłóż na całej powierzchni połowę masy makowej, znowu posmaruj białkiem i zawiń makowiec, tak, żeby brzeg i obydwa końce znalazły się pod spodem. Z reszty ciasta i maku przygotowuj drugi makowiec.
Krok 6:
Blachę do pieczenia posmaruj masłem i posyp delikatnie mąką, ułóż na niej oba makowce w sporej odległości od siebie, żeby się nie zrosły podczas pieczenia. Piecz w temperaturze 180°, przez ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto już się upiekło, można na chwilę zwiększyć temperaturę, wtedy skórka na wierzchu się zarumieni.
Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją Grupę.
Bardzo proszę o informację czy ten makowiec można owinąć w papier do pieczenia?
Tak, możesz Upiec Makowiec owinięty papierem do pieczenia tylko pamiętaj żeby z 15 min przed końcem pieczenia odwinąć Makowiec i dopiec już bez papieru do pieczenia lub piec tak jak ja w formie keksowej.
Bardzo dziękuję za informację. Jeszcze jedno pytanie dotyczące kroku 3, masło ma być miękkie czy roztopione? Życzę spokojnych i radosnych Świąt.
Roztopione, ale nie gorące.