X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 500 g mąki (ok. 3 szklanki)
  • 200 g cukru
  • 150 g masła
  • 250 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 3 jaja
Masa makowa
  • 500 g maku
  • 200 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 50 g rodzynek
  • kilka łyżek skórki pomarańczowej, smażonej

Sposób przyrządzania

Mak do makowca trzeba zacząć przygotowywać dzień przed pieczeniem ciasta. Moczymy go w wodzie przez całą noc. Rano mak odcedzamy i gotujemy kilka minut w wodzie. Dobrze osączamy i trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Następnie dodajemy do maku masło i bakalie i smażymy masę w rondlu cały czas ją mieszając. Po kilku minutach odstawiamy mak do przestygnięcia. Gdy jest już ostudzony dodajemy jaja, cukier, cukier waniliowy i mieszamy. Przystępujemy do przygotowania ciasta. Ucieramy masło, cukier i jaja na puszystą masę. Dodajemy do niej drożdże roztarte w mleku i mieszamy. Gdy masa jest już dobrze wymieszana wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Wtedy ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, bierzemy połowę ciasta na stolnicę posypaną mąką wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Smarujemy białkiem i rozkładamy na całej powierzchni połowę masy makowej, znowu smarujemy białkiem i zawijamy makowiec, tak, żeby brzeg i obydwa końce znalazły się pod spodem. Z reszty ciasta i maku przygotowujemy drugi makowiec. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy delikatnie mąką, układamy na niej oba makowce w sporej odległości od siebie, żeby się nie zrosły podczas pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°, przez ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło, można na chwilę zwiększyć temperaturę, wtedy skórka na wierzchu się zarumieni.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również