X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśniki

Placki z czarnego bzu

Placki z czarnego bzu, jestem pewny, że większość z Was nigdy ich nie jadło. Koniecznie musicie nadrobić i je wypróbować. Są pyszne, delikatne, aż rozpływają się w ustach. Jak tylko będziecie mieć okazję kupić, czy zebrać baldachy kwiatów czarnego bzu to koniecznie skorzystajcie z tej okazji i przygotujcie w domu placuszki. Smak zostanie z Wami na długo. 

Placki z czarnego bzu

Składniki:

  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka miodu lub np. syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • kilkanaście baldachimów kwiatów czarnego bzu
  • olej do smażenia np. rzepakowy

Przygotowanie:

Krok 1:

Do miski wbij jajka, wlej mleko, miód lub np. syrop z agawy oraz sok z cytryny.

Krok 2:

Dodaj skórkę z cytryny, mąkę i sól. Następnie na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju.

Krok 3:

Baldachimy dokładnie umyj, następnie osusz ręcznikiem papierowym. Zanurzaj w cieście, układaj na rozgrzanym tłuszczu. Smaż na średnim ogniu do uzyskania ciemno złotego koloru.

Krok 4:

Na koniec osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Można podawać same lub np. z konfiturą czy cukrem pudrem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na mączne potrawy znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również