Składniki
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- 1 łyżka soku z cytryny
- otarta skórka z 1 cytryny
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
- kilkanaście baldachimów kwiatów czarnego bzu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Do miski wbij jajka, wlej mleko, miód lub syrop z agawy oraz sok z cytryny. Dodaj skórkę z cytryny, mąkę i sól. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Baldachimy dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Zanurzaj w cieście, układaj na rozgrzanym tłuszczu. Smaż na średnim ogniu do uzyskania ciemno złotego koloru. Osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Można podawać same lub konfitura czy cukrem pudrem.