Placki z czarnego bzu, jestem pewny, że większość z Was nigdy ich nie jadło. Koniecznie musicie nadrobić i je wypróbować. Są pyszne, delikatne, aż rozpływają się w ustach. Jak tylko będziecie mieć okazję kupić, czy zebrać baldachy kwiatów czarnego bzu to koniecznie skorzystajcie z tej okazji i przygotujcie w domu placuszki. Smak zostanie z Wami na długo.
Placki z czarnego bzu
Składniki:
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 1 łyżka miodu lub np. syropu z agawy
- 1 łyżka soku z cytryny
- otarta skórka z 1 cytryny
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
- kilkanaście baldachimów kwiatów czarnego bzu
- olej do smażenia np. rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1:
Do miski wbij jajka, wlej mleko, miód lub np. syrop z agawy oraz sok z cytryny.
Krok 2:
Dodaj skórkę z cytryny, mąkę i sól. Następnie na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju.
Krok 3:
Baldachimy dokładnie umyj, następnie osusz ręcznikiem papierowym. Zanurzaj w cieście, układaj na rozgrzanym tłuszczu. Smaż na średnim ogniu do uzyskania ciemno złotego koloru.
Krok 4:
Na koniec osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Można podawać same lub np. z konfiturą czy cukrem pudrem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na mączne potrawy znajdziesz >> TUTAJ <<