X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Kurczak cytrynowy z woka

Kurczak cytrynowy z woka to bardzo fajne i szybkie danie w sam raz na rodzinny obiad. Często towarzyszy nam w trakcie zwariowanego dnia, kiedy nie ma za bardzo czasu na kombinowanie. Do przygotowania potrawy składniki znajdziesz w każdym warzywniaku. Po pozostałe składniki tj. sos rybny, trawa cytrynowa czy makaron udon, proponuję wybrać się do sklepu z azjatycką żywnością lub zamówić przez internet. Zapraszam na szybki obiad w orientalnym stylu.

Kurczak cytrynowy z woka

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (300 g)
  • pół białej części pora 
  • 2 marchewki 
  • pół białej rzodkiewki lub kalarepy
  • 2 kapusty pak choi
  • 150 g makaronu azjatyckiego np. udon

Marynata:

  • 3 ząbki czosnku  
  • 1 łodyga trawy cytrynowej 
  • łyżka cukru trzcinowego 
  • 3-4 łyżki sosu rybnego 
  • 3 łyżki oleju roślinnego np. słonecznikowego
  • pół łyżeczki soli 

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Kurczaka pokrój w duża kostkę. Ząbki czosnku pokrój w płatki, trawę cytrynową posiekaj w drobne kawałki, dodaj sos rybny, olej roślinny, cukier trzcinowy i sól. Następnie do marynaty dodaj kurczaka, całość wymieszaj. Ponieważ przyprawy, w których znajduje się kurczak są bardzo aromatyczne mięso błyskawicznie przejdzie ich smakiem. 

Krok 2:

Marchew i rzodkiew obierz, przekrój na pół wzdłuż i pokrój w półplastry. Następnie pora pokrój w krążki a kapustę pak choi podziel na liście. Podgotuj makaron.

Krok 3:

Na mocno rozgrzanym woku usmaż kurczaka. Następnie dodaj warzywa, ważne aby dodawać je od najtwardszego do najbardziej miękkiego. Zacznij od rzodkwi i marchwi. Smaż kilka minut, następnie dodaj por oraz pak choi. Pod koniec dodaj podgotowany makaron, wymieszaj i smaż kilka minut. 

Wok – obowiązkowy gadżet miłośników  kuchni azjatyckiej

Na koniec garść informacji o aluminiowej patelni WOK,  której użyłem do przygotowania tej potrawy. Jest to idealna propozycja dla miłośników azjatyckiej kuchni.

  • Duża średnicy 28 cm
  • Powłoka Lotan® umożliwiająca beztłuszczowe smażenie
  • Może być używana również do pieczenia czy duszenia.
  • Wyprofilowany kształt, wysokie brzegi i głębokie dno zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza, sprawiając, że przygotowywane potrawy są miękkie i soczyste.
  • Podstawa o grubości 10 mm utrzymuje równomierny rozkład ciepła i zatrzymuje je nawet po wyłączeniu kuchenki, co pozwala oszczędzić energię i znacznie przyspieszyć proces smażenia, zachowując tym samym więcej witamin i minerałów w przygotowywanych daniach.
  • Patelnia WOK od AMT posiada wyjmowaną rączkę, dzięki czemu zajmuje mniej miejsca i zapewnia większe bezpieczeństwo podczas gotowania. Po odłączeniu uchwytu może być używana w piekarniku. Dzięki powłoce z wysoką zawartością cząstek ceramicznych czyszczenie patelni jest wyjątkowo szybkie i proste: wystarczy przetrzeć ją papierem lub umyć w niewielkiej ilości wody z detergentem.

Na koniec podrzucam –>LINK<– do bardzo fajnej azjatyckiej sałatki.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również