Dania główneDrób
Kurczak cytrynowy z woka
Kurczak cytrynowy z woka to bardzo fajne i szybkie danie w sam raz na rodzinny obiad. Często towarzyszy nam w trakcie zwariowanego dnia, kiedy nie ma za bardzo czasu na kombinowanie. Do przygotowania potrawy składniki znajdziesz w każdym warzywniaku. Po pozostałe składniki tj. sos rybny, trawa cytrynowa czy makaron udon, proponuję wybrać się do sklepu z azjatycką żywnością lub zamówić przez internet. Zapraszam na szybki obiad w orientalnym stylu.
Kurczak cytrynowy z woka
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (300 g)
- pół białej części pora
- 2 marchewki
- pół białej rzodkiewki lub kalarepy
- 2 kapusty pak choi
- 150 g makaronu azjatyckiego np. udon
Marynata:
- 3 ząbki czosnku
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- łyżka cukru trzcinowego
- 3-4 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki oleju roślinnego np. słonecznikowego
- pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Kurczaka pokrój w duża kostkę. Ząbki czosnku pokrój w płatki, trawę cytrynową posiekaj w drobne kawałki, dodaj sos rybny, olej roślinny, cukier trzcinowy i sól. Następnie do marynaty dodaj kurczaka, całość wymieszaj. Ponieważ przyprawy, w których znajduje się kurczak są bardzo aromatyczne mięso błyskawicznie przejdzie ich smakiem.
Krok 2:
Marchew i rzodkiew obierz, przekrój na pół wzdłuż i pokrój w półplastry. Następnie pora pokrój w krążki a kapustę pak choi podziel na liście. Podgotuj makaron.
Krok 3:
Na mocno rozgrzanym woku usmaż kurczaka. Następnie dodaj warzywa, ważne aby dodawać je od najtwardszego do najbardziej miękkiego. Zacznij od rzodkwi i marchwi. Smaż kilka minut, następnie dodaj por oraz pak choi. Pod koniec dodaj podgotowany makaron, wymieszaj i smaż kilka minut.
Wok – obowiązkowy gadżet miłośników kuchni azjatyckiej
Na koniec garść informacji o aluminiowej patelni WOK, której użyłem do przygotowania tej potrawy. Jest to idealna propozycja dla miłośników azjatyckiej kuchni.
- Duża średnicy 28 cm
- Powłoka Lotan® umożliwiająca beztłuszczowe smażenie
- Może być używana również do pieczenia czy duszenia.
- Wyprofilowany kształt, wysokie brzegi i głębokie dno zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza, sprawiając, że przygotowywane potrawy są miękkie i soczyste.
- Podstawa o grubości 10 mm utrzymuje równomierny rozkład ciepła i zatrzymuje je nawet po wyłączeniu kuchenki, co pozwala oszczędzić energię i znacznie przyspieszyć proces smażenia, zachowując tym samym więcej witamin i minerałów w przygotowywanych daniach.
- Patelnia WOK od AMT posiada wyjmowaną rączkę, dzięki czemu zajmuje mniej miejsca i zapewnia większe bezpieczeństwo podczas gotowania. Po odłączeniu uchwytu może być używana w piekarniku. Dzięki powłoce z wysoką zawartością cząstek ceramicznych czyszczenie patelni jest wyjątkowo szybkie i proste: wystarczy przetrzeć ją papierem lub umyć w niewielkiej ilości wody z detergentem.
Na koniec podrzucam –>LINK<– do bardzo fajnej azjatyckiej sałatki.