Dania główneDróbMakaronSałatki
Sałatka z indykiem i makaronem orientalnym
Sałatka z indykiem i makaronem to świetne połączenie smaków, które podkręca orientalny sos. Idealnie nadaję się na obiad lub do zabrania ze sobą do pracy. Szybka, przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 30 minut. Później zostają już same przyjemności, czyli jedzenie. Zerknij na przepis i powtórz go w swoim domu.
Sałatka z indykiem i makaronem orientalnym
Składniki:
- 200 g filetu z indyka lub np. kurczaka
- 80 g marchewki
- 40 g pora
- 60 g groszku zielonego np. mrożonego
- 40 g pietruszki
- 40 g papryki
- 125 g makaronu orientalnego MIE
Sos:
- 1 ząbek czosnku
- 5 g imbiru
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu np. lipowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Krok 1:
Mrożony groszek sparz wrzątkiem, następnie przepłucz zimną wodą. Marchewkę, pora i pietruszkę pokrój w cienkie paski. Paprykę w drobną kostkę.
Krok 2:
Dodaj makaron ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mój gotował się 5 minut z 1 łyżeczką soli.
Krok 3:
Indyka pokrój w paski 4 cm x 1 cm. Dopraw solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Następnie smaż na suchej rozgrzanej patelni około 5 minut, aż zrobi się rumiany.
Krok 4:
Wymieszaj warzywa, ciepły makaron i indyka. Imbir i czosnek utrzyj, połącz wszystkie składniki sosu i polej sałatkę.
Najlepiej smakuje kiedy postoi 30 minut, a smaki się przegryzą. Do wykończenia można użyć świeżej kolendry, tajskiej bazylii lub pachnotki.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <