X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRyby

Dorsz pieczony z ziołową panierką

Składniki:

  • 600 g filetu z dorsza ze skórka
  • 2 kromki czerstwego pieczywa, można także użyć grzanek
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki ulubionych posiekanych ziół, ja użyłem koperku, natki i szczypiorku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej Roleski
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Piekarnik rozgrzej do 230°C funkcja „góra-dół”. Dorsza podziel na 4 równe kawałki, dopraw solą i pieprzem.

Krok 2:

Za pomocą blendera zmiksuj: czerstwe pieczywo, płatki migdałowe, posiekane zioła, skórkę z cytryny oraz oliwę z oliwek. Panierka powinna być nie za drobna, o nieregularnej strukturze.

Krok 3:

Rybę ułóż skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch dorsza posmaruj dość obficie musztardą. Na każdy kawałek nałóż porcję ziołowej panierki. Rybę piecz w górnej części piekarnika przez 10-12 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.  

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Panie Jakubie uwielbiam Pana strone 🙂
    Mam pytanie jak Pan zrobil te talarki ziemniaczane i salatke 🙂

  2. Baaardzo mi się to danie podoba! Na dzisiejszy piątek mam halibuta, ale w przyszłym tygodniu testuję ten przepis.

Sprawdź również