Składniki
- 600 g filetu z dorsza ze skórka
- 2 kromki czerstwego pieczywa, można także użyć grzanek
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki ulubionych posiekanych ziół, ja użyłem koperku, natki i szczypiorku
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy sarepskiej Roleski
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Piekarnik rozgrzej do 230°C funkcja „góra-dół”. Dorsza podziel na 4 równe kawałki, dopraw solą i pieprzem. Za pomocą blendera zmiksuj: czerstwe pieczywo, płatki migdałowe, posiekane zioła, skórkę z cytryny oraz oliwę z oliwek. Panierka powinna być nie za drobna, o nieregularnej strukturze. Rybę ułóż skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch dorsza posmaruj dość obficie musztardą. Na każdy kawałek nałóż porcję ziołowej panierki. Rybę piecz w górnej części piekarnika przez 10-12 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Baaardzo mi się to danie podoba! Na dzisiejszy piątek mam halibuta, ale w przyszłym tygodniu testuję ten przepis.
Będziesz zadowolona z efektu. Pozdrawiam