Dania główneDrób
Roladki ze szparagami. Przepis krok po kroku.
W końcu mamy maj 🙂 Z czym kojarzy mi się ten miesiąc? Z wiosną, majówką, nowalijkami i oczywiście ze szparagami. Te ostatnie kocham miłością pierwszą, mogę je jeść w najprostszej postaci, czyli z wody. Jeśli chodzi o pomysł na rodzinny obiad, polecam roladki ze szparagami. Szybki i efektowny posiłek z intensywną nutą sezamową, bez wątpienia będziecie zachwyceni 🙂
Roladki ze szparagami. Przepis krok po kroku
Składniki:
- 8 zielonych szparagów
- 2 piersi z kurczaka
- 4 łyżki sosu sezamowego (ja użyłem Roleskiego)
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 łyżki ziaren sezamu
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz czarny
- olej roślinny do smażenia
Krok 1:
Obetnij nożem zdrewniałe końcówki szparagów, zazwyczaj jest to około 5 cm długości. Obierz ze skórki do 3/4 wysokości, powyżej nie ma sensu skórka jest miękka. Piersi z kurczaka przetnij w poprzek uzyskując cztery sznycle. Każdy kawałek rozłóż na desce, przez folię spożywczą delikatnie rozklep tłuczkiem do mięsa, dzięki temu roladki łatwiej będą się zwijać. Dopraw kurczaka solą i pieprzem do smaku, posmaruj sosem sezamowym.
Krok 2:
Na każdy plaster mięsa posmarowany sosem połóż dwa obrane szparagi. Jeżeli zachodzi taka potrzeba można szparagi jeszcze skrócić, aby po bokach roladki wystawało po 3 cm z każdej strony. Zwiń zgrabną roladkę, trzeba to zrobić dość ciasno aby się nie rozwijała.
Krok 3:
Następnie wymieszaj bułkę tartą z ziarnami sezamu, jajka wbij do miski, mąkę pszenną przesyp do podobnego naczynia. Panieruj roladki klasycznie: najpierw mąką, potem roztrzepane jaja i na końcu bułka tarta z dodatkiem sezamu.
Krok 4:
Tak przygotowane roladki smaż na rozgrzanym oleju roślinnym, do uzyskania rumianego koloru. Po usmażeniu przełóż roladki na ręcznik papierowy celem osączenia nadmiaru tłuszczu.
Krok 5:
Usmażone roladki przełóż do naczynia do zapiekania wyłożonego papierem do pieczenia. Kurczak może być jeszcze surowy w środku, a szparagi twardawe, dlatego zapiekamy roladki jeszcze 10-15 minut w 180°C. Po tym czasie danie jest gotowe 🙂 Ja swoje roladki podałem z ryżem z warzywami i lekką sałatką.
Roladki to nic trudnego
Zazwyczaj staramy się ograniczać nasze kuchenne zmagania i minimalizować czas spędzony w kuchni. Największym powodzeniem cieszą się szybkie obiady w 30 minut lub krócej. Ludzie uważają roladki za coś pracochłonnego, może efektownego ale wymagającego zbyt dużego nakładu pracy. Dzisiaj chciałbym Was przekonać, że tego typu dania to nic trudnego. Jak widać z powyższego przepisu wystarczy 30 minut, a w trakcie zapiekania roladek można jeszcze zrobić szybką surówkę np. TAKĄ.
Mam nadzieję, że przekonałem Was do roladek, zwłaszcza tych ze szparagami. Ale spójrzmy prawdzie w oczy, do środka możecie dać co Wam się żywnie podoba. Może to być ser, wędlina czy inne warzywo pokrojone w słupki. Nie zapomnijcie jednak o sosie sezamowym, nada on Waszej potrawie niepowtarzalnego smaku 😉
Zapraszam do skorzystania z przepisu krok po kroku na Roladki ze szparagami. W razie jakichkolwiek pytań piszcie, jestem na kulinarnym posterunku 🙂
Po więcej przepisów na dania mięsne zapraszam >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook
A mogę te roladki od razu do piekarnika? Bo mąż nie może smażonych dań.
Tak, możesz upiec bez podsmażania.
Lubie gotowac i czesto korzystam z przepisow dobrych kucharzy,wyprobowalam roladki ze szparagami,byly przepyszne.
Cieszę się, że Ci smakowały! polecam inne moje przepisy!
Jak robisz ryz?
Zasadniczo tak, tylko jako dodatek do głównego dania bez mięsa.
Super przepis akurat idealny na Dzień Matki Eleganckie,lekkie danie do tego kieliszek białego wina i będę mieć świetnie przygotowaną kolację. Dziękuję za fajny pomysł
Twoja Mama na pewno będzie zadowolona!