DróbRóżne przepisy
Pikantne skrzydełka pieczone. Przepis krok po kroku.
Dzisiaj przedstawiam Wam danie, które królowało na moim studenckim stole. Pikantne skrzydełka pieczone to danie szybkie, smaczne i bardzo ekonomiczne, co jako ubogi student bardzo sobie ceniłem. Z pewnością ten przepis Wam również przypadnie do gustu. Poniżej znajdziecie dokładny opis krok po kroku, jak to danie przygotować. Wystarczy tylko kilka składników i uczta gotowa.
Pikantne skrzydełka pieczone. Przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 50 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- po 1 łyżeczce ostrej i słodkiej papryki mielonej
- 4 łyżki ketchupu pikantnego (do tej potrawy idealnie pasuje Roleski ketchup BIO z jalapeno)
- sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Krok 1:
Przed zabraniem się do przygotowania potrawy upewnij się, że na skrzydełkach nie pozostały resztki piór (czasami tak się zdarza). Następnie obetnij końcówki skrzydełek tzw. lotki. Mięso przełóż do miski, dodaj: olej roślinny, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, oregano, paprykę ostrą i słodką, ketchup z jalapeno oraz sól i pieprz.
Krok 2:
Skrzydełka dokładnie obtocz w tak powstałej marynacie. Następnie doprawione mięso ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kurczaka można odstawić do lodówki na 2 godziny lub np. 12 (na całą noc), w zależności od długości marynowania mięso będzie intensywniejsze w smaku. Na koniec skrzydełka piecz 40 minut w temperaturze 180°C.
Idealna przekąska
Skrzydełka to jeden z moich ulubionych kawałków mięsa. Są uniwersalne, można z nich przygotować zupę, wywar lub np. samodzielne danie pieczone lub smażone. Cena tego mięsa nie jest wygórowana, co uwielbiałem jako student (teraz także mi to nie przeszkadza 😉 Skrzydełka świetnie sprawdzają się jako przekąska na imprezie lub na męski wieczór podczas oglądania meczu. Można je przygotować w wersji bardzo ostrej lub np. łagodnej. Przyprawy możecie modyfikować dowolnie, dodatki także. Super pasuje surówka z kapusty pekińskiej PRZEPIS TUTAJ.
Najlepszy przepis na pikantne skrzydełka pieczone już macie, wystarczy wykorzystać go przy najbliższej okazji. Jeśli akurat szykuje się jakaś imprezka i będziecie mogli przygotować tą potrawę jako przekąskę. W razie pytań lub komplikacji piszcie komentarze, jestem do Waszej dyspozycji.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na potrawy w których pierwsze skrzypce gra mięso znajdziesz >> TUTAJ <<
Skrzydełka są rewelacyjne. Ale zastanawiam się czy zamiast skrzydełek można użyć pałek z kurczaka?
Pewnie, że tak piecz tylko z 15 minut dłużej.
Przepyszne, dzięki Panie Kubo, niebo w gębie, kolejny super przepis, polecam
Będą na niedzielę…dziękuję za przepis 🙂
Da znać jak smakowało.
Jak dasz radę, zrób zdjęcie 🙂
Smacznego 🙂
przepraszam ale zanim przypomniałam sobie o zdjęciu było po skrzydełkach 🙂
Zdarza się, najważniejsze że smakowało 🙂
Wyglądają tak pysznie, że najpóźniej jutro je wypróbuję. mniam
Polecam przepis z całego serca, Pozdrawiam serdecznie 🙂