Składniki
300 g kaszy kuskus
2 duże czerwone cebule
150 g pomidorków koktajlowych (najlepiej różnokolorowych)
1 mała cukinia
2 łyżki kaparów
1 pęczek natki pietruszki
pół pęczka mięty
sok z połowy cytryny
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kuskus przesyp do miski i zalej osolonym wrzątkiem, (może być wywar warzywny) 1 cm. ponad poziom kaszy. Przykryj folią spożywczą i trzymaj tak około 8 minut. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oliwie około 8 minut, aż będzie złota i słodka. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej mocno patelnie grillową i opiecz na niej pomidorki z plastrami cukinii. Natkę pietruszki i miętę posiekaj drobno. Kuskus odkryj i spulchnij widelcem. Przesyp do miski i wymieszaj z resztą składników (nie zapomnij o oliwie ze smażenia cebuli). Dopraw sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.