X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasto marchewkowe z kokosem, ananasem i orzechami

Ciasto marchewkowe z kokosem i ananasem

Ciasto marchewkowe z kokosem i ananasem to fajne urozmaicenie tradycyjnych wypieków. Więcej przepisów na ciekawe słodkości znajdziecie TUTAJ!!!

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki kefiru
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka ananasa drobno pokrojonego, świeżego lub z puszki
  • 2 szklanki marchewki, startej na grubych oczkach
  • 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • masło i mąka do posmarowania formy

Ewentualnie lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 180°C W misce wymieszaj jajka, olej, kefir, cukier i ekstrakt waniliowy. Osobno połącz mąkę, cynamon, sól i dodaj do jajecznej masy. Następnie po kolei dodawaj ananasa, marchew, rodzynki, orzechy i wiórki. Całość po raz ostatni wymieszaj, przełóż do formy posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piecz około 1 godzinę, sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jeśli chcesz ciasto polać lukrem, wymieszaj sok z cytryny i gorącą wodę. Następnie wsyp cukier puder i energicznie wymieszaj. Lukier nakładaj na ostudzone ciasto.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również