To jedno z tych ciast, które zaskakuje nie tylko nazwą, ale i smakiem. Ciasto marchewkowe z kokosem i ananasem to fajne urozmaicenie tradycyjnych wypieków. Więcej przepisów na ciekawe słodkości znajdziecie TUTAJ!!!
Ciasto marchewkowe z kokosem i ananasem
Składniki:
Ciasto:
- 3 jaja
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki kefiru
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka ananasa drobno pokrojonego, świeżego lub z puszki
- 2 szklanki marchewki, startej na grubych oczkach
- 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki rodzynek
- masło i mąka do posmarowania formy
Ewentualnie lukier:
- 100 g cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 180°C
W misce wymieszaj jajka, olej, kefir, cukier i ekstrakt waniliowy.
Osobno połącz mąkę, cynamon, sól i dodaj do jajecznej masy.
Następnie po kolei dodawaj ananasa, marchew, rodzynki, orzechy i wiórki. Całość po raz ostatni wymieszaj, przełóż do formy posmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Piecz około 1 godzinę, sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Jeśli chcesz ciasto polać lukrem, wymieszaj sok z cytryny i gorącą wodę. Następnie wsyp cukier puder i energicznie wymieszaj. Na koniec lukier nakładaj na ostudzone ciasto.
Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<
A jaki wymiar blaszki i jaka bkaszka okrągła czy obojętnie?
Paulina,
Okrągła tortownica 22-24 cm.
Pozdrawiam