X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRóżne przepisyWieprzowina

Polędwiczka w sosie porowo- śmietanowym. Przepis krok po kroku.

Polędwiczka w sosie porowo- śmietanowym to banalnie proste danie obiadowe. Wiem, że ciągle szukacie takich szybkich przepisów. Mało kto ma czas w tygodniu pełnym pracy stać godzinami w kuchni i przyrządzać obiad taki z zupą, drugim daniem, deserem i jeszcze kompotem. Nawet jeśli ktoś ma czas to czy zawsze musi mieć ochotę? Zwłaszcza, że mięso i pora można pokroić wcześniej a po powrocie do domu po prostu wrzucić wszystko na patelnię. Istny banał 😉

 

Jako dodatek do tego dania możecie użyć wszystkiego. W moim przypadku był to dziki ryż (który nie wiem czy wiecie tak naprawdę nie jest ryżem tylko owsem wodnym), ale śmiało możecie go zastąpić zwykłym ryżem, ziemniakami, kaszą czy makaronem. Na szybko możecie to danie zjeść nawet z wczorajszym pieczywem. 

 

Jest to jedno z pierwszych ciepłych dań jakich nauczyłem się od Taty. Teraz to obowiązkowa pozycja w naszym domowym menu.

 

 

Polędwiczka w sosie porowo- śmietanowym. Składniki:

 

  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • gałązki koperku świeżego

 

Tak tak..to są wszystkie składniki, więc nie może to być skomplikowane danie 🙂

 

Polędwiczkę pokrój w plastry o grubości ok 1 cm i dopraw solą, pieprzem i dwoma łyżkami oleju. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki były doprawione. Można odstawić na 30 minut aby przyprawy przeniknęły do mięsa ale nie jest to konieczne.

 

 

Następnie na dobrze rozgrzaną patelnie wrzuć polędwiczkę i smaż z każdej strony ok 2-3 minuty. Dodaj czosnek i pora po czym wymieszaj całość i smaż chwilę, pamiętaj żeby nie przegotować pora bo straci cały kolor. Jak pory zmiękną dodaj musztardę i śmietanę. Duś wszystko jeszcze chwilę, aż powstanie gęsty sos śmietanowy.  

 

 

Do dekoracji użyłem koperku i szczawiku zajęczego, bo to aktualnie pod ręką ale Wy użyjcie swoich ulubionych ziół.

 

Inne moje przepisy na dania obiadowe znajdziecie tu: DANIA GŁÓWNE

 

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Zaneta

    Pycha:),ja zrobiłam ze schabem zamiast polędwiczki tylko wcześniej rozbiłam schab żeby był miĘkki:)
    Dziekuje za udane przepisy p.Jakubie.
    Kazdy jest udany i pyszny.sa dobrze zrównoważone i wyjaśnione plus dokładne gramatury -nie na mowy żeby coś nie wyszło.dziekuje za te inspiracje kulinarne.:)

    • Jakub Kuroń

      Zaneta,
      Dziękuję bardzo za przemiły komentarz 🙂
      Pozdrawiam ciepło 🙂

  2. ania

    zrobilam, zjadlam bylo przepyszne. maz sie zajadal. od siebie dodałam pokrojona na drobno natke pietruszki dodana zaraz po usmazeniu mieska. przepis polecam i dodaje do moich szybkich ulubionych. po takim wtepie wyprobuje jeszcze inne panskie przepisy. pozdrawiam.

    • Jakub Kuroń

      Dzięki,

      Zapraszamy częściej 🙂

  3. Edyta

    U mnie w domu do zup i sosów 30% firmy ZOOT nigdy się nie waży.

  4. AF

    Czy śmietanka 18% też będzie ok?

    • Jakub Kuroń

      Obawiam się ze zwykła 18% może się zważyć chyba ze użyjesz takiej w kartoniku UHT.

  5. Andrzej

    Na ile osób proporcje?

    • Jakub Kuroń

      Na 4. Zawsze staram się robić przepisy na 4 porcję.

  6. Anna

    Myślisz że z musztardą miodową też będzie ok ?

    • Jakub Kuroń

      Tak też będzie dobra.

  7. eliza

    Pychowato wygląda

    • Jakub Kuroń

      Dzięki!

    • Jakub Kuroń

      dziękuje

Sprawdź również