Dania główneRóżne przepisyWieprzowina
Polędwiczka w sosie porowo- śmietanowym. Przepis krok po kroku.
Polędwiczka w sosie porowo- śmietanowym to bez wątpienia banalnie proste danie obiadowe. Wiem, że ciągle szukacie takich szybkich przepisów, ponieważ żyje się coraz szybciej, a czasu mamy coraz mniej. A ja jeśli mam tylko pomysł to szybko spieszę z pomocą. Mało kto ma czas w tygodniu pełnym pracy stać godzinami w kuchni i przyrządzać obiad taki z zupą, drugim daniem, deserem i jeszcze kompotem. Nawet jeśli ktoś ma czas to czy zawsze musi mieć ochotę? Zwłaszcza, że mięso i pora można pokroić wcześniej, a po powrocie do domu po prostu wrzucić wszystko na patelnię. Istny banał 😉
Jako dodatek do tego dania z pewnością możecie użyć wszystkiego. W moim przypadku był to dziki ryż (który nie wiem czy wiecie tak naprawdę nie jest ryżem tylko owsem wodnym), ale śmiało możecie go zastąpić zwykłym ryżem, np. ziemniakami, kaszą czy makaronem. Na szybko możecie to danie zjeść nawet np. z wczorajszym pieczywem.
Jest to jedno z pierwszych ciepłych dań jakich nauczyłem się od Taty. Z pewnością to obowiązkowa pozycja w naszym domowym menu.
Polędwiczka w sosie porowo- śmietanowym – przepis krok po kroku
Składniki:
- 300 g polędwiczki wieprzowej
- 0,5 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 150 g pora
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml śmietany 30%
- 1 łyżka musztardy np. francuskiej
- gałązki koperku świeżego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze polędwiczkę pokrój w plastry o grubości ok 1 cm i posyp solą, pieprzem i dwoma łyżkami oleju. Następnie dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki były doprawione. Jeśli macie czas odstawcie mięso na ok 30 minut, aby przyprawy przeniknęły do mięsa, ale nie jest to konieczne.
Krok 2:
Następnie na dobrze rozgrzaną patelnie wrzuć polędwiczkę i smaż z każdej strony ok 3-4 minuty. Dodaj czosnek i pora po czym wymieszaj całość i smaż chwilę. Pamiętaj żeby nie przegotować pora, bo straci cały kolor. Kiedy zmiękną dodaj musztardę, następnie śmietanę. Na koniec duś całość jeszcze chwilę, aż powstanie gęsty sos śmietanowy.
Do dekoracji użyłem koperku i szczawiku zajęczego, bo to aktualnie pod ręką, ale Wy użyjcie swoich ulubionych ziół.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych propozycji dań mięsnych znajdziesz >>TUTAJ<<
Pycha:),ja zrobiłam ze schabem zamiast polędwiczki tylko wcześniej rozbiłam schab żeby był miĘkki:)
Dziekuje za udane przepisy p.Jakubie.
Kazdy jest udany i pyszny.sa dobrze zrównoważone i wyjaśnione plus dokładne gramatury -nie na mowy żeby coś nie wyszło.dziekuje za te inspiracje kulinarne.:)
Zaneta,
Dziękuję bardzo za przemiły komentarz 🙂
Pozdrawiam ciepło 🙂
zrobilam, zjadlam bylo przepyszne. maz sie zajadal. od siebie dodałam pokrojona na drobno natke pietruszki dodana zaraz po usmazeniu mieska. przepis polecam i dodaje do moich szybkich ulubionych. po takim wtepie wyprobuje jeszcze inne panskie przepisy. pozdrawiam.
Dzięki,
Zapraszamy częściej 🙂
U mnie w domu do zup i sosów 30% firmy ZOOT nigdy się nie waży.
Czy śmietanka 18% też będzie ok?
Obawiam się ze zwykła 18% może się zważyć chyba ze użyjesz takiej w kartoniku UHT.
Na ile osób proporcje?
Na 4. Zawsze staram się robić przepisy na 4 porcję.
Myślisz że z musztardą miodową też będzie ok ?
Tak też będzie dobra.
Pychowato wygląda
Dzięki!
dziękuje