Łopatka duszona
Dzisiaj mam dla Was danie, które jest idealnym rozwiązanie dla osób cierpiących na chroniczny brak czasu. Łopatka duszona z ketchupem, miodem i aromatycznymi przyprawami. Wystarczy podsmażyć kilka składników, a potem poddusić, ot cała filozofia. W międzyczasie możesz ugotować kaszę, przygotować ulubioną surówkę i tak zostanie Ci chwila wolnego dla siebie.
Składniki:
- 800 g łopatki wieprzowej
- 30 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
- 3 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 5 ziarna ziela angielskiego
- 10 goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki miodu np. lipowego
- 1/2 szklanki ketchupu np. łagodnego (ja użyłem ketchupu Roleski)
- 200 ml wody
- sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Krok 1:
Łopatkę oczyść z błon, następnie pokrój w dużą kostkę (3×3 cm). Polej olejem roślinnym, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na mocno rozgrzanej patelni, aż mięso zarumieni się z każdej strony. Następnie przełóż do garnka, dodaj czerwoną cebulę pokrojoną w pół plastry, posiekany czosnek oraz przyprawy liść laurowy, ziele angielskie, goździki . Smaż aż cebula zmięknie, około 5 minut na średnim ogniu.
Krok 2:
Po tym czasie dodaj cynamon, paprykę w proszku, następnie miód i ketchup. Podsmaż 2 minuty na małym ogniu aby smaki się przeniknęły. Wlej 200 ml wody.
Krok 3:
Duś na małym ogniu pod przykryciem, około 60 minut. Wszystko zależy od mięsa, jeśli po tym czacie ciężko będzie Ci wbić widelec w łopatkę to dodaj 15-20 minut do czasu gotowania. Mięso ma być miękkie przede wszystkim i rozpływać się w ustach.
Danie możesz podać np. z kaszą gryczaną i surówką z kiszonych ogórków z cebulą.
Idealna kompozycja
Jestem przekonany, że jeśli raz spróbujesz Łopatki duszonej, to będziesz wracać do tego dania częściej. Jest to idealna kompozycja mięsa wieprzowego, przypraw i miodu. Całość dopełnia ketchup, ja użyłem Roleskiego ponieważ ma fajny skład i naturalny smak. Wszystko to bez wątpienia dzięki dużej ilości pomidorów, aż 205 g pomidorów na 100 g produktu. Nie zawiera skrobi ani kwasku cytrynowego, co czyni go wyjątkowym. Mogę polecić go z czystym sumieniem.
Łopatka duszona poleca się na szybki rodzinny obiad. W razie pytań, wątpliwości jestem na posterunku 🙂 Chętnie odpowiem na wszelkiego typu zagwozdki, piszcie komentarze.
Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook
Zrobiłam dzisiaj ten przepis i super. Mięso dałam w większych kawalkach.W smaku bardzo dobre, ciut za słodkie mi wyszło, ale wrzuciłam pod koniec żóltą fasolkę i fajnie sie wymieszało. Zamiast słodkiej dałam wędzoną paprykę i chyba ok. Zawsze mam problem z mięsami, jak przyprawić, co zrobić, żeby mięsko było kruche. Chętnie będę tu zaglądać po więcej przepisów mięsnych
Cieszę się, że Ci smakowało! Będzie mi miło jeśli skorzystasz z innych moich przepisów. Wszystkie są przeze mnie i moją żonę dopracowane.
Łopatkę według tego przepisu robię kolejny raz. Jest super. Ja dodaję jeszcze odrobinę ostrej papryki (z nią trzeba ostrożnie). Kluczowe jest wyczucie równowagi między słodyczą (ilość miodu) a ostrością. Za każdym razem wychodzi mi lepsza 🙂
Wiele nie napisze… Jedno słówko, drukowanymi literami, żeby podkreślić jego moc, a więc
PYCHA!!!!!
Dziekuje
Super, bardzo się cieszę 🙂
Dzień dobry! Panie Jakubie, a czy zamiast łopatki może być szynka? Przymierzam się do tego przepisu, a tylko takie mięso mam na stanie 😉 Pozdrawiam!
Tak, możesz zrobić z szynki.
Jaka ma być ta papryka? W składnikach jest podana słodka, a w przepisie wędzona.
Słodka w proszku, wędzona pojawiła się przez przypadek.
Dziękuje za wyłapanie nieścisłości.
Pozdrawiam
Przepis rewelacja :)..raz spróbowałam i rzeczywiście…często gości u nas na stole :)..bardzo dziękuje i pozdrawiam 🙂
Bardzo mi miło! Polecam rownież inne moje przepisy obiadowe!
Przygotowałam dziś z ciekawości i faktycznie będę wracać do tego dania. Danie palce lizać . Dziękuję za przepis.
Cieszę się, że Ci smakowało. Polecam rownież inne moje przepisy
Swietny,szybki przepis.Bardzo dziekuje za pomysl