X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRóżne przepisyWieprzowina

Łopatka duszona. Przepis krok po kroku.

Łopatka duszona

Dzisiaj mam dla Was danie, które jest idealnym rozwiązanie dla osób cierpiących na chroniczny brak czasu. Łopatka duszona z ketchupem, miodem i aromatycznymi przyprawami. Wystarczy podsmażyć kilka składników, a potem poddusić, ot cała filozofia. W międzyczasie możesz ugotować kaszę, przygotować ulubioną surówkę i tak zostanie Ci chwila wolnego dla siebie.

Składniki:

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 30 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 3 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarna ziela angielskiego
  • 10 goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki miodu np. lipowego
  • 1/2 szklanki ketchupu np. łagodnego (ja użyłem ketchupu Roleski)
  • 200 ml wody
  • sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Krok 1:

Łopatkę oczyść z błon, następnie pokrój w dużą kostkę (3×3 cm). Polej olejem roślinnym, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na mocno rozgrzanej patelni, aż mięso zarumieni się z każdej strony. Następnie przełóż do garnka, dodaj czerwoną cebulę pokrojoną w pół plastry, posiekany czosnek oraz przyprawy liść laurowy, ziele angielskie, goździki . Smaż aż cebula zmięknie, około 5 minut na średnim ogniu.

Krok 2:

Po tym czasie dodaj cynamon, paprykę w proszku, następnie miód i ketchup. Podsmaż 2 minuty na małym ogniu aby smaki się przeniknęły. Wlej 200 ml wody.

Krok 3:

Duś na małym ogniu pod przykryciem, około 60 minut. Wszystko zależy od mięsa, jeśli po tym czacie ciężko będzie Ci wbić widelec w łopatkę to dodaj 15-20 minut do czasu gotowania. Mięso ma być miękkie przede wszystkim i rozpływać się w ustach. 

Danie możesz podać np. z kaszą gryczaną i surówką z kiszonych ogórków z cebulą.

Idealna kompozycja

Jestem przekonany, że jeśli raz spróbujesz Łopatki duszonej, to będziesz wracać do tego dania częściej. Jest to idealna kompozycja mięsa wieprzowego, przypraw i miodu. Całość dopełnia ketchup, ja użyłem Roleskiego ponieważ ma fajny skład i naturalny smak. Wszystko to bez wątpienia dzięki dużej ilości pomidorów, aż 205 g pomidorów na 100 g produktu. Nie zawiera skrobi ani kwasku cytrynowego, co czyni go wyjątkowym. Mogę polecić go z czystym sumieniem.

Łopatka duszona poleca się na szybki rodzinny obiad. W razie pytań, wątpliwości jestem na posterunku 🙂 Chętnie odpowiem na wszelkiego typu zagwozdki, piszcie komentarze.

Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. Zrobiłam dzisiaj ten przepis i super. Mięso dałam w większych kawalkach.W smaku bardzo dobre, ciut za słodkie mi wyszło, ale wrzuciłam pod koniec żóltą fasolkę i fajnie sie wymieszało. Zamiast słodkiej dałam wędzoną paprykę i chyba ok. Zawsze mam problem z mięsami, jak przyprawić, co zrobić, żeby mięsko było kruche. Chętnie będę tu zaglądać po więcej przepisów mięsnych

  2. Łopatkę według tego przepisu robię kolejny raz. Jest super. Ja dodaję jeszcze odrobinę ostrej papryki (z nią trzeba ostrożnie). Kluczowe jest wyczucie równowagi między słodyczą (ilość miodu) a ostrością. Za każdym razem wychodzi mi lepsza 🙂

  3. Wiele nie napisze… Jedno słówko, drukowanymi literami, żeby podkreślić jego moc, a więc

    PYCHA!!!!!

    Dziekuje

  4. Dzień dobry! Panie Jakubie, a czy zamiast łopatki może być szynka? Przymierzam się do tego przepisu, a tylko takie mięso mam na stanie 😉 Pozdrawiam!

  5. Jaka ma być ta papryka? W składnikach jest podana słodka, a w przepisie wędzona.

  6. Przepis rewelacja :)..raz spróbowałam i rzeczywiście…często gości u nas na stole :)..bardzo dziękuje i pozdrawiam 🙂

  7. Przygotowałam dziś z ciekawości i faktycznie będę wracać do tego dania. Danie palce lizać . Dziękuję za przepis.

Sprawdź również