X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRóżne przepisyWieprzowina

Łopatka duszona. Przepis krok po kroku.

Dzisiaj mam dla Was danie, które jest idealnym rozwiązanie dla osób cierpiących na chroniczny brak czasu. Łopatka duszona z ketchupem, miodem i aromatycznymi przyprawami. Wystarczy podsmażyć kilka składników a potem poddusić, ot cała filozofia. W międzyczasie możesz ugotować kaszę, przygotować ulubioną surówkę i tak zostanie ci chwila wolnego dla siebie.  
Łopatka duszona
 
Składniki:
 
  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 30 ml oleju roślinnego
  • 3 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarna ziela angielskiego
  • 10 goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki ketchupu łagodnego (ja użyłem ketchupu Roleski)
  • 200 ml wody
  • sól, pieprz czarny
 
Przygotowanie:
  Łopatkę oczyść z błon, pokrój w dużą kostkę (3×3 cm). Polej olejem roślinnym, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na mocno rozgrzanej patelni, aż mięso zarumieni się z każdej strony. Następnie przełóż do garnka, dodaj czerwoną cebulę pokrojoną w pół plastry, posiekany czosnek oraz przyprawy liść laurowy, ziele angielskie, goździki . Smaż aż cebula zmięknie, około 5 minut na średnim ogniu.   Po tym czasie dodaj cynamon, paprykę w proszku, miód i ketchup. Podsmaż 2 minuty na małym ogniu aby smaki się przeniknęły. Wlej 200 ml wody.   Duś na małym ogniu pod przykryciem, około 60 minut. Wszystko zależy od mięsa, czasami trzeba dodać 15-20 minut do czasu gotowania.   Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i surówką z kiszonych ogórków z cebulą.  
Idealna kompozycja
  Jestem przekonany, że raz spróbujesz Łopatki duszonej i będziesz wracać do tego dania częściej. Jest to idealna kompozycja mięsa wieprzowego, przypraw i miodu. Całość dopełnia ketchup, ja użyłem Roleskiego ponieważ ma fajny skład i naturalny smak. Wszystko to dzięki dużej ilości pomidorów, aż 205 g pomidorów na 100 g produktu. Nie zawiera skrobi ani kwasku cytrynowego, co czyni go wyjątkowym. Mogę polecić go z czystym sumieniem.   Łopatka duszona poleca się na szybki rodzinny obiad. W razie pytań, wątpliwości jestem na posterunku 🙂 Chętnie odpowiem na wszelkiego typu zagwozdki, piszcie komentarze.   SMACZNEGO!!!      

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Łopatkę według tego przepisu robię kolejny raz. Jest super. Ja dodaję jeszcze odrobinę ostrej papryki (z nią trzeba ostrożnie). Kluczowe jest wyczucie równowagi między słodyczą (ilość miodu) a ostrością. Za każdym razem wychodzi mi lepsza 🙂

  2. Wiele nie napisze… Jedno słówko, drukowanymi literami, żeby podkreślić jego moc, a więc

    PYCHA!!!!!

    Dziekuje

  3. Dzień dobry! Panie Jakubie, a czy zamiast łopatki może być szynka? Przymierzam się do tego przepisu, a tylko takie mięso mam na stanie 😉 Pozdrawiam!

  4. Przepis rewelacja :)..raz spróbowałam i rzeczywiście…często gości u nas na stole :)..bardzo dziękuje i pozdrawiam 🙂

  5. Przygotowałam dziś z ciekawości i faktycznie będę wracać do tego dania. Danie palce lizać . Dziękuję za przepis.

Sprawdź również