Dania głównePotrawy wegetariańskiePotrawy z ziemniaków
Placki z gotowanych ziemniaków z sosem pieczarkowym
Aromatyczne placki z gotowanych ziemniaków
Od zawsze interesowałem się kwestią marnowania jedzenia. Według ostatnich badań około 1/3 wyprodukowanej żywności ostatecznie ląduje w koszu. W samej Polsce jest to około 9 mln ton!!! Taka ilość jedzenia wystarczyłaby aby zapełnić trzy stadiony narodowe!!! Dlatego na moim blogu często pojawiają się przepisy, które można przygotować na bazie składników z poprzedniego posiłku. Prowadzę warsztaty i pokazy kulinarne, na których pokazuje jak zrobić COŚ z niczego, na których wraz z uczestnikami przygotowujemy dania z „resztek” lub produktów zagrożonych zmarnowaniem.
2w1
Dzisiaj przygotowałem przepis, do wykonania którego możecie śmiało wykorzystać ziemniaki ugotowane w mundurkach lub ziemniaki z poprzedniego dnia. Pyszne placki z gotowanych ziemniaków to danie 2w1. Macie pyszny posiłek i nie marnujecie żywności. Zwłaszcza, że ziemniaków najczęściej ugotujemy więcej niż możemy zjeść a potem pojawia się problem co z ich nadmiarem zrobić. Na blogu znajdziesz sporo takich inspiracji, ale moją ulubioną potrawą są właśnie placki z gotowanych ziemniaków. Wypełnione aromatycznymi świeżymi ziołami z dodatkiem przyprawy curry i kurkumy. Najlepiej smakują podane z sosem pieczarkowym, ale praktycznie każdy sos się tutaj sprawdzi. Możne być to sos na bazie pomidorów, innych grzybów lub porowy.
Jeżeli moja propozycja sprawiła, że Twój brzuch zaczął burczeć wystarczy, że klikniesz TUTAJ i przeniesiesz się bezpośrednio do przepisu.
SMACZNEGO!!!