Dania główneWieprzowina
Polędwiczka z porem i pieczarkami
Polędwiczka z porem i pieczarkami to banalnie proste danie obiadowe. Wiem, że ciągle szukacie takich szybkich przepisów. Niewielu z nas może pozwolić sobie aby codziennie spędzać po kilka godzin w kuchni, aby przygotowywać prawilny obiad, taki z zupą, drugim daniem, deserem i jeszcze kompotem. Nawet jeśli ktoś ma czas, to czy zawsze musi mieć ochotę? Dlatego dość regularnie staram się dostarczać Wam, szybkich przepisów obiadowych, które można przygotować w mnie niż 30 minut. Oto jeden z nich.
Polędwiczka z porem i pieczarkami – przepis krok po kroku
Składniki:
- 600 g polędwiczki wieprzowej
- 250 g pieczarek np. brązowych
- 1 por
- 250 g śmietanki 30%
- 1 łyżka musztardy dijon, ja wybieram Roleskiego
- 250 ml bulionu lub np. wody
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Polędwiczkę pokrój w plastry o grubości ok 1 cm i posyp solą, pieprzem i dwoma łyżkami oleju. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki były doprawione.
Krok 2:
Następnie na dobrze rozgrzaną patelnie wrzuć polędwiczkę, smaż 4-5 minut. Kiedy mięso się zarumieni dodaj poszatkowane pieczarki. Kiedy grzyby zmiękną wsyp pokrojonego pora, smaż jeszcze chwilę.
Krok 3:
Dodaj śmietanę, musztardę oraz bulion. Duś całość jeszcze chwilę, aż powstanie gęsty sos śmietanowy. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Polędwiczkę z porem i pieczarkami podawaj z ryżem i prażoną na oliwie z odrobiną chili brukselką.
Polędwiczka wieprzowa to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny.
Więcej przepisów na dania mięsne znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.