Przepis
Zupy
Krem marchewkowy z imbirem i sokiem z pomarańczy
Składniki
- 500 g marchewki, obranej i posiekanej w plastry
- 1 duża cebula pokrojona w grubą kostkę
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 100 ml soku z pomarańczy
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki orzechów pinnii
- ew. 2 łyżki zieleniny np. kolendry
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Na początku rozgrzej patelnię i wsyp orzechy pinii. Lekko poruszając patelnią tostuj je przez około 2 minuty aż się przyrumienią i puszczą olejki. W garnku na małym ogniu rozpuść masło. Dodaj cebulę i zeszklij, mieszając przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj marchewkę i całość zamieszaj. Wlej bulion i sok z pomarańczy (najlepiej świeżych). Gotuj na średnim ogniu przez 15 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj imbir i koncentrat. Gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij garnek z ognia dodaj śmietanę i całość zmiksuj na gładką masę. Doprowadź z powrotem do lekkiego wrzenia i dopraw solą i pieprzem. Podaj z orzeszkami pinii i ulubioną posiekaną zieleniną.