Dania główneWieprzowina
Kotleciki wieprzowe z warzywami i serem bursztyn
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Ja mam dzisiaj dla Was nową odsłonę tego dania. Kotleciki wieprzowe z warzywami i serem bursztyn. Mięso mielone wieprzowe wzbogacone o pyszne, aromatyczne dodatki. To połączenie bez wątpienia musiało się udać! Dlatego poniżej przepis żebyście mogli odtworzyć do danie w domu.
Kotleciki wieprzowe z warzywami i serem bursztyn
Składniki:
Kotlety:
- 1 papryka czerwona
- 1 kawałek selera naciowego
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 70 g sera
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego np. z szynki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 50 ml wody
- olej do smażenia np. rzepakowy
- bułka tarta do obtoczenia
- sól, pieprz
Sos:
- 2 papryki czerwone
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka tymianku np. suszonego lub świeżego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Paprykę, seler, natkę i czosnek drobno posiekaj, następnie ser bursztyn zetrzyj na grubszej tarce. Wymieszaj mięso z posiekanymi warzywami, serem, jajkiem, bułką tartą i wodą. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Krok 2:
Obtocz kotlety w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju po 4-5 minut z każdej strony, ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć kotleciki z nadmiaru tłuszczu.
Krok 3:
Papryki dopraw oliwą, suszonym lub np. świeżym tymiankiem oraz solą i pieprzem. Piecz w 200°C przez 30 minut. Po tym czasie przełóż paprykę do miski i zakryj ją folią spożywczą. Na koniec odstaw na 20-30 minut, aby papryka zaparowała.
Krok 4:
Obierz paprykę, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż w rondelku z pomidorami, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dokładnie zmiksuj.
Kotlety podawaj polane sosem z dodatkiem np. ryżu.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram.
Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<