X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Kotleciki schabowe z szynką dojrzewającą i szałwią

Dzisiaj przychodzę do Was z kotletami schabowymi, ale w nowej odsłonie. Kotleciki schabowe z szynką dojrzewającą i szałwią to bez wątpienia inny wymiar smakowy naszego polskiego klasyku. Robią się równie szybko, ale dodatki sprawiają, że to kompletnie inne danie. Spróbujcie koniecznie i dajcie mi znać w komentarzu jak Wam smakowały. 

Kotleciki schabowe z szynką dojrzewającą i szałwią

Składniki:

  • 10 kotlecików schabowych
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • 20 liści szałwii
  • 1/2 szklanki szampana
  • 1/2 szklanki rosołu
  • masło klarowane do smażenia 
  • 250 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz, mąka

Przygotowanie:

Krok 1:

Mięso umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych, następnie pokrój w plastry o szerokości ok 1 cm. Każdy kawałek rozbij dobrze tłuczkiem. Na każdym plastrze schabu połóż listek szałwii i przykryj plastrem szynki, na koniec oprósz mąką.

Krok 2:

Na patelni rozpuść klarowane masło. Smaż kotleciki najpierw ze strony szynki z szałwią, potem z drugiej. Po 3-4 minuty z każdej strony.

Krok 3:

Po usmażeniu przełóż kotleciki na półmisek.
Po zdjęciu mięsa wlej szampana i rosół, i na mocnym ogniu odparować. Wrzuć pozostałe liście szałwii i wlej śmietanę gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również