Dania główneWieprzowina
Kotleciki schabowe z szynką dojrzewającą i szałwią
Dzisiaj przychodzę do Was z kotletami schabowymi, ale w nowej odsłonie. Kotleciki schabowe z szynką dojrzewającą i szałwią to bez wątpienia inny wymiar smakowy naszego polskiego klasyku. Robią się równie szybko, ale dodatki sprawiają, że to kompletnie inne danie. Spróbujcie koniecznie i dajcie mi znać w komentarzu jak Wam smakowały.
Kotleciki schabowe z szynką dojrzewającą i szałwią
Składniki:
- 10 kotlecików schabowych
- 10 plastrów szynki parmeńskiej
- 20 liści szałwii
- 1/2 szklanki szampana
- 1/2 szklanki rosołu
- masło klarowane do smażenia
- 250 ml śmietany 30%
- sól, pieprz, mąka
Przygotowanie:
Krok 1:
Mięso umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych, następnie pokrój w plastry o szerokości ok 1 cm. Każdy kawałek rozbij dobrze tłuczkiem. Na każdym plastrze schabu połóż listek szałwii i przykryj plastrem szynki, na koniec oprósz mąką.
Krok 2:
Na patelni rozpuść klarowane masło. Smaż kotleciki najpierw ze strony szynki z szałwią, potem z drugiej. Po 3-4 minuty z każdej strony.
Krok 3:
Po usmażeniu przełóż kotleciki na półmisek.
Po zdjęciu mięsa wlej szampana i rosół, i na mocnym ogniu odparować. Wrzuć pozostałe liście szałwii i wlej śmietanę gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<