Dania głównePlacki i naleśnikiPotrawy z ziemniaków
Placki ziemniaczano owsiane
Nie znam dziecka, które nie lubiłoby placków ziemniaczanych, zresztą sam zawsze byłem i nadal jestem ich fanem. Ale jako, że ja lubię kombinować ze smakami i dodawać nieoczywiste składniki do potraw, to musiałam nasze klasyki troszkę podkręcić. Tak właśnie powstały placki ziemniaczano owsiane. Wyszły świetne, dlatego postanowiłem zrobić zdjęcie i dodać przepis dla Was. Mam nadzieję, że zasmakujecie w nich tak samo jak ja.
Placki ziemniaczano owsiane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki np. pszennej
- 3 czubate łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- ew. pieprz
- olej np. rzepakowy lub kokosowy
Przygotowanie:
Krok 1:
Ziemniaki obierz, umyj, osusz, następnie zetrzyj na tarce na małych oczkach.
Krok 1:
Dodaj pozostałe składniki tj. jajko, mąkę, płatki owsiane, sok z cytryny i sól, następnie dokładnie wymieszaj. Jeśli lubisz dodaj trochę świeżo mielonego pieprzu.
Krok 3:
Przygotowane ciasto na placki odstaw na około 20-30 minut, aby płatki zmiękły. Następnie smaż na oleju rzepakowym lub np. kokosowym po ok 2 min z każdej strony. Placki mają być rumiane. Usmażone placki połóż na ręczniku papierowym, niech tłuszcz wsiąknie w papier.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych wegetariańskich inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<