Potrawy z grillaRóżne przepisyWieprzowina
Karkówka z grilla
Ze wszystkich sposobów przygotowywania jedzenia, grilla lubię chyba najbardziej. Świeże powietrze, kontakt z naturą, rodzina i przyjaciele, no i bez wątpienia pyszne jedzenie. Na grillu tak naprawdę można przygotować prawie wszystko: pyszne desery, pizzę czy np. drób w całości. Wiadomo jednak, że najpopularniejsze wciąż są klasyki: kiełbasa, kaszanka, kurczak czy karkówka właśnie. Nic w tym złego jeżeli przygotujesz do nich wyjątkowe marynaty, na przykład na bazie musztardy miodowej.
Jeśli planujesz grilla i szukasz idealnej marynaty do karkówki, to polecam mój przepis. Jest prosty w wykonaniu i smakuje rewelacyjnie. W razie pytań jestem na posterunku 🙂 Piszcie komentarze.
Karkówka z grilla w musztardzie. Przepis krok po kroku
Składniki:
- 700 g karkówki wieprzowej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 50 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
- 3 łyżki musztardy miodowej (użyłem musztardy miodowej Roleskiego)
- sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Krok 1:
Karkówkę podziel na równe plastry, następnie przełóż do miski. Dodaj wszystkie składniki marynaty: paprykę w proszku, tymianek, majeranek, utarty czosnek. olej roślinny i musztardę miodową z polskim miodem gryczanym. Całość wymieszaj, zafoliuj i odstaw do lodówki na 3 godziny, ale najlepiej zrobi jej 12 godzin w marynacie.
Krok 2:
Mięso wyjmij z lodówki, aby nabrało temperatury. Zabierz się za rozpalanie grilla. Ja używam węgla drzewnego, nie brykietu, uważam że daje lepszy smakowy rezultat. Pamiętaj, że węgiel musi być mocno rozgrzany. Układaj plastry karkówki na ruszcie, grilluj po około 5 minut z każdej strony.
Karkówkę podałem z surówką z młodej kapusty, ziemniakami w mundurkach i sosem tzatziki.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook
Więcej przepisów na dania z grilla znajdziesz >> TUTAJ <<