menu

Surówka z młodej kapusty. Przepis krok po kroku.

Jeżeli mam wskazać mój ulubiony sezonowy dodatek do grillowanych dań (link) to bez żadnego wahania powiem surówka z młodej kapusty. Jest to przy okazji pierwsza surówka jaką nauczyłem robić się w domu, a miałem może wtedy z 7 lat.

 

Gdy zaczyna robić się ciepło i słońce coraz mocniej dogrzewa, zaczyna za mną chodzić zapach grillowanego mięsa, aromat węgla drzewnego, smak kruchych grillowanych warzyw, kremowa konsystencja tzatzików mojej mamy. A idealnym dodatkiem do tych dań jest surówka z młodej kapusty. Wiem nie jest to może najbardziej skomplikowany przepis w mojej kolekcji, ale postanowiłem podzielić się z Wami tą recepturą, bo jest w stu procentach wypróbowana i po prostu powala na kolana.

 

 Już nigdy nie będziecie mieli problemu z przygotowaniem perfekcyjnego „zielonego „ dodatku do grilla. Co najważniejsze surówka ta pasuje zarówno do karkówki, drobiu czy ryb z rusztu. Jest też wspaniałym punktem wyjścia, można do niej dodać ugotowane obrane ziemniaki w mundurkach, pomidorki koktajlowe, ogórka małosolnego czy paski papryki i zrezygnować np. z dodatku pieczywa.

 

Warto czasami zrezygnować z surówek z sosem na bazie majonezu, które do grillowanych dań, powiedzmy uczciwie aż za bardzo obciążają nasz układ trawienny.

 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem „krok po kroku” i do pozostawienia komentarza pod postem.

 

Surówka z młodej kapusty. Składniki: 

 

  • ½ główki młodej kapusty (600 g)
  • ½ pęczka koperku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki octu z białego wina
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka cukru

 

Kapustę cienko poszatkuj, przełóż do miski.

 

Dodaj posiekany koperek, utarty czosnek, oliwę z oliwek, ocet oraz przyprawy.

 

Całość delikatnie wymieszaj rękoma.

 

 

Jako urozmaicenie można dodać pomidory lub ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę.

 

Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję