Dania główneWołowina, Cielęcina
Pieczeń huzarska Macieja Kuronia
Pieczeń huzarska, a wiecie, że to tradycyjne polskie danie? Pieczeń swoje lata popularności miała w okresie międzywojennym. Obecnie jest to mało znane danie, ale pyszne! Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pieczeń huzarską mojego taty Macieja.
Pieczeń huzarska Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 kg wołowiny np. polędwicy
- 250 ml bulionu np. wołowego
- sok z jednej cytryny
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 50 g masła
Farsz
- 3 cebule
- 40 g startego chleba razowego
- 1 żółtko
- 40 g masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Kawałek mięsa, tworzący zwartą bryłę natrzyj sokiem z cytryny. Następnie odstaw na 3 godziny do lodówki.
Krok 2:
W brytfannie rozgrzej masło, mięso lekko oprósz mąką, następnie obsmaż ze wszystkich stron, aż do zrumienienia. Wlej do brytfanny pół szklanki wywaru i duś pod przykryciem około 50 minut, co jakiś czas przewracając. Gdy mięso zrobi się miękkie, wyjmij je na deseczkę, a gdy przestygnie, ostrym nożem natnij głęboko cienkie plastry tak, by spód mięsa dobrze się trzymał.
Krok 3:
Przygotowuj farsz: posiekaną cebulę zeszklij na maśle, dodaj starty chleb razowy, następnie zamieszaj i wystudź. Dodaj żółtko, dopraw do smaku solą i pieprzem i wyrób na jednolitą masę. Farsz nałóż delikatnie w co drugie nacięcie i zepnij szpilkami do zrazów lub np. wykałaczkami.
Krok 4:
Do sosu w brytfannie dodaj pokrojoną w plasterki cebulę i odrobinę mąki, następnie zagotuj. Włóż pieczeń, dolej resztę wywaru i piecz 15– 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°. Pieczeń przełóż na półmisek, wyjmij szpilki, sos przetrzyj przez sito i polej mięso.
Dwa połączone plastry z farszem w środku stanowią jedną porcję.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<