X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Pieczeń huzarska Macieja Kuronia

Pieczeń huzarska, a wiecie, że to tradycyjne polskie danie? Pieczeń swoje lata popularności miała w okresie międzywojennym. Obecnie jest to mało znane danie, ale pyszne! Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pieczeń huzarską mojego taty Macieja. 

Pieczeń huzarska Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 kg wołowiny np. polędwicy
  • 250 ml bulionu np. wołowego
  • sok z jednej cytryny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 50 g masła
Farsz
  • 3 cebule
  • 40 g startego chleba razowego
  • 1 żółtko
  • 40 g masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Kawałek mięsa, tworzący zwartą bryłę natrzyj sokiem z cytryny. Następnie odstaw na 3 godziny do lodówki.

Krok 2:

W brytfannie rozgrzej masło, mięso lekko oprósz mąką, następnie obsmaż ze wszystkich stron, aż do zrumienienia. Wlej do brytfanny pół szklanki wywaru i duś pod przykryciem około 50 minut, co jakiś czas przewracając. Gdy mięso zrobi się miękkie, wyjmij je na deseczkę, a gdy przestygnie, ostrym nożem natnij głęboko cienkie plastry tak, by spód mięsa dobrze się trzymał.

Krok 3:

Przygotowuj farsz: posiekaną cebulę zeszklij na maśle, dodaj starty chleb razowy, następnie zamieszaj i wystudź. Dodaj żółtko, dopraw do smaku solą i pieprzem i wyrób na jednolitą masę. Farsz nałóż delikatnie w co drugie nacięcie i zepnij szpilkami do zrazów lub np. wykałaczkami.

Krok 4:

Do sosu w brytfannie dodaj pokrojoną w plasterki cebulę i odrobinę mąki, następnie zagotuj. Włóż pieczeń, dolej resztę wywaru i piecz 15– 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°. Pieczeń przełóż na półmisek, wyjmij szpilki, sos przetrzyj przez sito i polej mięso.

Dwa połączone plastry z farszem w środku stanowią jedną porcję.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również