Boże NarodzenieCiasta i ciastka
Sernik domowy na kruchym spodzie Macieja Kuronia
Serników i pomysłów na serniki nigdy za wiele. Na święta pieczecie jedną sztukę, czy większą ilość? Bo bez wątpienia przy takim sernikowym wyborze trudno zdecydować się na jedną wersję. My pieczemy jeden, dziewczynki wybierają na jaki mają ochotę. A dzisiaj mam dla Was przepis na sernik domowy na kruchym spodzie.
Sernik domowy na kruchym spodzie Macieja Kuronia
Składniki:
- 300 g mąki (niecałe 2 szklanki)
- 100 g cukru pudru
- 1 ugotowane i przetarte żółtko
- 200 g masła
Masa serowa:
- 1 kg białego sera
- 10 jajek
- 350 g cukru np. trzcinowego
- 4 łyżki masła
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Przesiej mąkę na stolnicę, ucieraj żółtko z cukrem pudrem i dodaj wraz z masłem do mąki. Najlepiej przygotowując kruche ciasto, w pierwszej fazie siekać składniki nożem, gdyż masło bardzo szybko się topi pod wpływem ciepła rąk i trudno nam będzie poradzić sobie z powstającą mazią.
Krok 2:
Zagniecione ciasto włóż do lodówki na co najmniej godzinę, następnie rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką i przenieś na wałku, wylep nim dno formy. Piecz w temperaturze 180° przez 15– 20 minut, aż upiecze się na jasnożółty kolor.
Krok 3:
Utrzyj w misce ser z cukrem, 3 jajami i cukrem waniliowym. Następnie do gładkiej masy wbij stopniowo po jednym żółtku, dolej roztopione i ochłodzone masło, a na koniec pianę ubitą z białek i rodzynki (opłukane i osuszone). Następnie wszystko wymieszaj i przełóż masę na podpieczony spód z kruchego ciasta.
Krok 4:
Na koniec wierzch posmaruj białkiem i włóż na 40 minut do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170°. Po upieczeniu posyp sernik cukrem pudrem.
Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją Grupę.