X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastka

Sernik domowy na kruchym spodzie

Składniki

  • 300 g mąki (niecałe 2 szklanki)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 ugotowane i przetarte żółtko
  • 200 g masła
Masa serowa:
  • 1 kg białego sera
  • 10 jajek
  • 350 g cukru
  • 4 łyżki stołowe masła
  • cukier waniliowy

Sposób przyrządzania

Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto. Przesiewamy mąkę na stolnicę, ucieramy żółtko z cukrem pudrem i dodajemy wraz z masłem do mąki. Najlepiej przygotowując kruche ciasto, w pierwszej fazie siekać składniki nożem, gdyż masło bardzo szybko się topi pod wpływem ciepła rąk i trudno nam będzie poradzić sobie z powstającą mazią. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, a potem wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i przenosimy na wałku, wylepiając nim dno formy. Pieczemy w temperaturze 180° przez 15– 20 minut, aż upiecze się na jasnożółty kolor. Ucieramy w misce ser z cukrem, 3 jajami cukrem waniliowym. Do gładkiej masy wbijamy stopniowo po jednym żółtku, dolewamy stopione i ochłodzone masło, a na koniec pianę ubitą z białek i rodzynki (opłukane i osuszone) . Po wymieszaniu nakładamy masę na podpieczony spód z kruchego ciasta. Wierzch smarujemy białkiem i wkładamy na 40 minut do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170°. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również