Dania główneWołowina, Cielęcina
Sztuka mięsa zapiekana w sosie chrzanowym
Szukacie pomysłu na mięso wołowe? Przychodzę z pomocą, zapraszam poniżej sztuka mięsa zapiekana w sosie chrzanowym. Pyszny przepis, który z łatwością przygotujecie w domu. A jestem pewny, że zasmakuje Wam i całej Waszej rodzinie. Krucha i delikatna wołowina, w połączeniu z sosem chrzanowym to bez wątpienia duet idealny.
Sztuka mięsa zapiekana w sosie chrzanowym
Składniki:
- 1 kg pręgi wołowej
- pęczek włoszczyzny, 1 cebula
- 800 g ziemniaków
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
- sól, pieprz
Sos:
- 100 g chrzanu
- 300 ml wywaru z mięsa lub np. warzyw
- 2 żółtka
- 30 g mąki, pół łyżki masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 150 ml śmietany, sól, cukier
Przygotowanie:
Krok 1:
Mięso włóż do gotującej się wody. Po ponownym zagotowaniu dodaj przyprawy, następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Posól i gotuj do miękkości. Mięso oddziel od kości i pokrój w poprzek włókien na szerokie plastry.
Krok 2:
Przygotowuj sos: chrzan trzemy na drobnej tarce. Na rozgrzanej patelni z masła i mąki zrób białą zasmażkę, dodaj do niej chrzan, aby też się podsmażył. Następnie dodaj wywar z mięsa, zagotowuj. Dodaj sok z cytryny i posól. Zmniejsz ogień i dolej śmietanę, zagrzej mieszając, ale już nie dopuść do wrzenia. Na koniec, po lekkim wystudzeniu zaciągnij żółtkami.
Krok 2:
Plastry mięsa ułóż w żaroodpornym naczyniu, następnie obłóż ugotowanymi ziemniakami. Mięso zalej sosem chrzanowym i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15– 20 minut.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<