Boże NarodzenieCiasta i ciastka
Sernik mistrzowski Macieja Kuronia
Sernik mistrzowski Macieja Kuronia, na pewno ciekawi Was dlaczego akurat mistrzowski? Podpowiem tylko, że sernik jest puszysty, lekki i naładowany bakaliami. Musicie go spróbować, wtedy bez wątpienia przekonacie się, dlaczego nazwaliśmy go sernikiem mistrzowskim.
Sernik mistrzowski Macieja Kuronia
Składniki:
- 1,5 kg białego sera
- 7 jajek
- 200 g masła
- 200 g cukru np. trzcinowego
- cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kaszy manny
- 100– 150 g bakalii: smażonej skórki pomarańczowej, rodzynek i migdałów
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawaj po jednym żółtku.
Krok 2:
Ser zmiel dwu – trzykrotnie i dodaj do utartej masy, ser możesz kupić zmielony w wiaderku. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i kasze mannę, bakalie – rodzynki opłukane i osuszone, migdały sparzone, obrane ze skórki i pokrojone, wszystkie bakalie delikatnie posypane mąką.
Krok 3:
Po trzecie ubij pianę z białek i delikatnie pomieszaj ją z masą serową. Następnie tortownicę posmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Przełóż do niej masę sernikową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 – 200° ok. 45 minut.
Po upieczeniu sernik polewamy dowolna polewą orzechową, czekoladową, lub posypujemy cukrem pudrem.
Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook .