X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastka

Sernik mistrzowski Macieja Kuronia

Sernik mistrzowski Macieja Kuronia, na pewno ciekawi Was dlaczego akurat mistrzowski? Podpowiem tylko, że sernik jest puszysty, lekki i naładowany bakaliami. Musicie go spróbować, wtedy bez wątpienia przekonacie się, dlaczego nazwaliśmy go sernikiem mistrzowskim. 

Sernik mistrzowski Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1,5 kg białego sera
  • 7 jajek
  • 200 g masła
  • 200 g cukru np. trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 100– 150 g bakalii: smażonej skórki pomarańczowej, rodzynek i migdałów

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawaj po jednym żółtku.

Krok 2:

Ser zmiel dwu – trzykrotnie i dodaj do utartej masy, ser możesz kupić zmielony w wiaderku. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i kasze mannę, bakalie – rodzynki opłukane i osuszone, migdały sparzone, obrane ze skórki i pokrojone, wszystkie bakalie delikatnie posypane mąką.

Krok 3:

Po trzecie ubij pianę z białek i delikatnie pomieszaj ją z masą serową. Następnie tortownicę posmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Przełóż do niej masę sernikową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 – 200° ok. 45 minut.

Po upieczeniu sernik polewamy dowolna polewą orzechową, czekoladową, lub posypujemy cukrem pudrem.

Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook .

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również