MakaronRóżne przepisy
Domowy makaron
Jakby ktoś Was zapytał co najczęściej w niedziele robicie na obiad, to co byście odpowiedzieli? Ja z pewnością wymieniłbym rosół. Często gości na naszym stole właśnie w niedziele. Może dlatego, że w niedziele mamy wolne i trochę więcej czasu na gotowanie. A wiadomo, że rosół potrzebuje chwili żeby być pysznym. A jak rosół to domowy makaron! Polecam Wam zrobić swój makaron, to inny wymiar smaku zupy! Bez wątpienia będziecie oczarowani i chętnie zrobicie go w kolejny weekend. Na koniec napiszcie mi w komentarzu jak Wam smakował.
Domowy makaron
Składniki:
- 500 g mąki np. pszennej
- 5 jaj M
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Krok 1:
Przyrządzenie makaronu jest dziecinnie proste.
Łączymy ze sobą mąkę pszenną, jaja rozmiar M i sól. Następnie wyrabiamy wszystkie składniki na idealnie gładką masę.
Krok 2:
Idealnie wyrobione ciasto powinno być gładkie bez żadnych grudek, powinno odchodzić od rąk. Jeśli nadal zostaje Wam na dłoniach dodajcie trochę mąki.
Krok 3:
Tak przygotowane ciasto podziel na dwie lub trzy części – w zależności jak dużą masz stolnice. Następnie każdą z części ciasta rozwałkowuj dość cienko. Przy pomocy ostrego noża pokrój ciasto np. w cienkie paseczki.
Krok 4:
Pokrojone paseczki odłóż na blat posypany mąką i je również przesyp mąką, żeby się ze sobą nie skleiły.
Krok 5:
Na koniec gotowy makaron gotuj w osolonej wodzie lub zostaw go na blacie, a jak wyschnie to zapakuj w papierową torebkę.
Więcej makaronowych inspiracji znajdziesz klikając >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku.