X

Czego szukasz?

Przepis

Jakby ktoś Was zapytał co najczęściej w niedziele robicie na obiad, to co byście odpowiedzieli? Ja z pewnością wymieniłbym rosół. Często gości na naszym stole właśnie w niedziele. Może dlatego, że w niedziele mamy wolne i trochę więcej czasu na gotowanie. A wiadomo, że rosół potrzebuje chwili żeby być pysznym. A jak rosół to domowy makaron! Polecam Wam zrobić swój makaron, to inny wymiar smaku zupy! Bez wątpienia będziecie oczarowani i chętnie zrobicie go w kolejny weekend. Na koniec napiszcie mi w komentarzu jak Wam smakował. 

Domowy makaron

Składniki:

  • 500 g mąki np. pszennej 
  • 5 jaj M
  • 1 łyżeczka soli 

Przygotowanie:

Krok 1:

Przyrządzenie makaronu jest dziecinnie proste.

Łączymy ze sobą mąkę pszenną, jaja rozmiar M i sól. Następnie wyrabiamy wszystkie składniki na idealnie gładką masę. 

Krok 2:

Idealnie wyrobione ciasto powinno być gładkie bez żadnych grudek, powinno odchodzić od rąk. Jeśli nadal zostaje Wam na dłoniach dodajcie trochę mąki.

Krok 3:

Tak przygotowane ciasto podziel na dwie lub trzy części – w zależności jak dużą masz stolnice. Następnie każdą z części ciasta rozwałkowuj dość cienko. Przy pomocy ostrego noża pokrój ciasto np. w cienkie paseczki. 

Krok 4:

Pokrojone paseczki odłóż na blat posypany mąką i je również przesyp mąką, żeby się ze sobą nie skleiły. 

Krok 5:

Na koniec gotowy makaron gotuj w osolonej wodzie lub zostaw go na blacie, a jak wyschnie to zapakuj w papierową torebkę.  

Więcej makaronowych inspiracji znajdziesz klikając >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również