Przepis
Składniki
- 1 duży kalafior
- pęczek dymki
- 150 g ostrego tartego żółtego sera (np. oscypka)
- 250–400 ml śmietany lub 400 ml sosu beszamelowego lub serowego
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kalafiora płuczemy, dzielimy na różyczki i blanszujemy, tzn.: wkładamy na 1-2 minuty do wrzątku. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim różyczki kalafiora i polewamy śmietanką wymieszaną z solą i pieprzem lub sosem beszamelowym. Posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy ok. pół godziny w temperaturze 180ºC. Posypujemy posiekaną dymką. W podobny sposób przygotowujemy inne warzywa, np.: pory, cykorię, czy szparagi. Jeśli używamy sosu serowego, to oczywiście nie posypujemy warzyw dodatkowo tartym żółtym serem.