X

Czego szukasz?

Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby

Kalafior zapiekany z serem

Składniki

  • 1 duży kalafior
  • pęczek dymki
  • 150 g ostrego tartego żółtego sera (np. oscypka)
  • 250–400 ml śmietany lub 400 ml sosu beszamelowego lub serowego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Kalafiora płuczemy, dzielimy na różyczki i blanszujemy, tzn.: wkładamy na 1-2 minuty do wrzątku. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim różyczki kalafiora i polewamy śmietanką wymieszaną z solą i pieprzem lub sosem beszamelowym. Posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy ok. pół godziny w temperaturze 180ºC. Posypujemy posiekaną dymką. W podobny sposób przygotowujemy inne warzywa, np.: pory, cykorię, czy szparagi. Jeśli używamy sosu serowego, to oczywiście nie posypujemy warzyw dodatkowo tartym żółtym serem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również