Przepis
Ciasta i ciastka
Butterkuchen
Składniki
Na ciasto:
- 250 g śmietany
- 250 g cukru
- 1 cukru waniliowego
- 4 jajka
- 300 g mąki
- 1 proszek do pieczenia
- 1 szczypta soli
Na polewę:
- 150 g masła
- 200 g cukru
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki śmietany
- 200 g płatków migdałów
Sposób przygotowania
Wymieszać śmietanę, cukier, cukier waniliowy i jajka. Dodać mąką proszek do pieczenia i sól. Wylewamy ciasto do przygotowanej wcześniej formy, a następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 10 minut:) Przechodzimy do polewy:) Rozpuszczamy masło,cukier, miód i śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Dodajemy migdały i delikatnie mieszamy. Zostawiamy do wystygnięcia, a następnie smarujemy nasz spód:) Wkładamy na momencik do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, tak aby wierzch się zarumienił. Lepiej uważać, żeby nie przypalić ;)