X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główne

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą to klasyczne, polskie danie jednogarnkowe. Często sięgamy po nie w okresie jesienno – zimowym, oraz na biwaku. Jego podstawą jest gotowana fasola „piękny Jaś”, dobra wędzona kiełbasa i aromatyczny pomidorowy sos. Nie jest to skomplikowane danie, ale musi być przygotowane z dobrych składników, w odpowiednich proporcjach i oczywiście z sercem.

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g fasoli np. piękny Jaś
  • ok 1,2 l wody
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 250 g wędzonego boczku (ze skórą)
  • 500 g dobrej wędzonej kiełbasy, ja wybrałem kiełbasę z kija
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • łyżeczka pieprzu np. ziołowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Fasolę przepłucz pod zimną bieżącą wodą. Następnie namocz w zimnej wodzie najlepiej przez noc, wody musi być dużo fasola zwiększy objętość.

Krok 2:

Po drugie zalej świeżą wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, odkrojoną skórę z boczku. Następnie gotuj na małym ogniu do miękkości przez około 2 godziny.

Krok 3:

Po tym czasie wyjmij skórę z boczku. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj boczek pokrojony w dużą kostkę, smaż aż będzie rumiany. Następnie dodaj kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Kiedy składniki na patelni będą podsmażone wsyp też cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek posiekany w płatki. Smaż 2-3 minuty mieszając od czasu do czasu.

Krok 4:

Dodaj pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem.  Następnie wsyp przyprawy: majeranek, pieprz ziołowy i paprykę w proszku. Gotuj razem na małym ogniu, jeszcze 30 minut, aż wszystkie smaki się połączą.

 

Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje z kromką ulubionego pieczywa.

Więcej przepisów na dania mięsne znajdziesz >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Robię tylko ten przepis zawsze super fasolkę gotuje w garnku ciśnieniowym jest szybciej

  2. Przepis prawie idealny. Ja jednak najpierw gotuję wywar z wędzonych kości z żeberek. Odlewam troszkę do wody w której moczę fasolę. Reszty wywaru, zamiast czystej wody, używam do gotowania fasoli. Po prostu uwielbiam smak wędzonki, a razem z fasolą i pomidorami smakuje genialnie.

Sprawdź również