Dania główne
Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą
Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą to klasyczne, polskie danie jednogarnkowe. Często sięgamy po nie w okresie jesienno – zimowym, oraz na biwaku. Jego podstawą jest gotowana fasola „piękny Jaś”, dobra wędzona kiełbasa i aromatyczny pomidorowy sos. Nie jest to skomplikowane danie, ale musi być przygotowane z dobrych składników, w odpowiednich proporcjach i oczywiście z sercem.
Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą – przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 g fasoli np. piękny Jaś
- ok 1,2 l wody
- 4 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 250 g wędzonego boczku (ze skórą)
- 500 g dobrej wędzonej kiełbasy, ja wybrałem kiełbasę z kija
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- łyżeczka pieprzu np. ziołowego
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Fasolę przepłucz pod zimną bieżącą wodą. Następnie namocz w zimnej wodzie najlepiej przez noc, wody musi być dużo fasola zwiększy objętość.
Krok 2:
Po drugie zalej świeżą wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, odkrojoną skórę z boczku. Następnie gotuj na małym ogniu do miękkości przez około 2 godziny.
Krok 3:
Po tym czasie wyjmij skórę z boczku. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj boczek pokrojony w dużą kostkę, smaż aż będzie rumiany. Następnie dodaj kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Kiedy składniki na patelni będą podsmażone wsyp też cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek posiekany w płatki. Smaż 2-3 minuty mieszając od czasu do czasu.
Krok 4:
Dodaj pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Następnie wsyp przyprawy: majeranek, pieprz ziołowy i paprykę w proszku. Gotuj razem na małym ogniu, jeszcze 30 minut, aż wszystkie smaki się połączą.
Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje z kromką ulubionego pieczywa.
Więcej przepisów na dania mięsne znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
A można gotować w wodzie w której moczyła się fasola ?
Tak można. Tylko pamiętaj ze fasola wypije trochę wody i będzie za mało więc musisz dolać w trakcie gotowania.
Robię tylko ten przepis zawsze super fasolkę gotuje w garnku ciśnieniowym jest szybciej
Czy na zimę trzeba sloiki pasteryzowac
Lepiej tak.
Przepis prawie idealny. Ja jednak najpierw gotuję wywar z wędzonych kości z żeberek. Odlewam troszkę do wody w której moczę fasolę. Reszty wywaru, zamiast czystej wody, używam do gotowania fasoli. Po prostu uwielbiam smak wędzonki, a razem z fasolą i pomidorami smakuje genialnie.
Wygląda zajesmaczliwie.