X

Czego szukasz?

Przepis
GrzybyWarzywa faszerowane

Pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane to świetny pomysł na lekki rodzinny obiad. Często nadziewamy różne warzywa: paprykę, cukinię czy ziemniaki. Przy wyborze zapominamy o cudownych, aromatycznych pieczarkach a niesłusznie. Te grzyby wprost idealnie nadają się do faszerowania, łatwo się je wydrąża, mają niezwykłe wartości smakowe a cena nie zbija z nóg. Dodatkowo dzieci mogą jeść pieczarki i inne grzyby hodowlane już od 6 miesiąca życia.

Pieczarki faszerowane

Składniki:

  • 400 g dużych pieczarek np. portobello
  • 1  średnia cebula
  • 1 mały bakłażan
  • 100 g ugotowanej kaszy bulgur
  • 150 g startego sera żółtego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 mały pęczek natka pietruszki
  • 1 łyżka ulubionej musztardy np. bawarskiej
  • 5 pomidorków koktajlowych 
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Oczyść pieczarki, następnie oddziel ogonki od kapeluszy.

Krok 2:

Cebule i ogonki pieczarek pokrój w kostkę. Następnie podsmaż na kilku łyżkach oliwy.

Krok 3:

Bakłażana pokrój w kostkę, dodaj do wcześniej podsmażonych warzyw. Następnie smaż razem około 8 minut, aż składniki się zrumienią.

Krok 4:

Na koniec dodaj kaszę bulgur, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz 1/3 żółtego sera. Następnie dokładnie wymieszaj składniki. Przygotowanym farszem wypełnij kapelusze pieczarek, posyp pozostałym żółtym serem, udekoruj plasterkami pomidorków koktajlowych. Grzyby umieść w naczyniu do zapiekania. Piecz 20-25 minut w 180°C.

Pieczarki faszerowane wspaniałe smakują z sosem pomidorowym lub ulubionym ketchupem.

Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki z pomysłami na faszerowane warzywa.

Smacznego!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również