GrzybyWarzywa faszerowane
Pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane to świetny pomysł na lekki rodzinny obiad. Często nadziewamy różne warzywa: paprykę, cukinię czy ziemniaki. Przy wyborze zapominamy o cudownych, aromatycznych pieczarkach a niesłusznie. Te grzyby wprost idealnie nadają się do faszerowania, łatwo się je wydrąża, mają niezwykłe wartości smakowe a cena nie zbija z nóg. Dodatkowo dzieci mogą jeść pieczarki i inne grzyby hodowlane już od 6 miesiąca życia.
Pieczarki faszerowane
Składniki:
- 400 g dużych pieczarek np. portobello
- 1 średnia cebula
- 1 mały bakłażan
- 100 g ugotowanej kaszy bulgur
- 150 g startego sera żółtego
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 mały pęczek natka pietruszki
- 1 łyżka ulubionej musztardy np. bawarskiej
- 5 pomidorków koktajlowych
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Oczyść pieczarki, następnie oddziel ogonki od kapeluszy.
Krok 2:
Cebule i ogonki pieczarek pokrój w kostkę. Następnie podsmaż na kilku łyżkach oliwy.
Krok 3:
Bakłażana pokrój w kostkę, dodaj do wcześniej podsmażonych warzyw. Następnie smaż razem około 8 minut, aż składniki się zrumienią.
Krok 4:
Na koniec dodaj kaszę bulgur, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz 1/3 żółtego sera. Następnie dokładnie wymieszaj składniki. Przygotowanym farszem wypełnij kapelusze pieczarek, posyp pozostałym żółtym serem, udekoruj plasterkami pomidorków koktajlowych. Grzyby umieść w naczyniu do zapiekania. Piecz 20-25 minut w 180°C.
Pieczarki faszerowane wspaniałe smakują z sosem pomidorowym lub ulubionym ketchupem.
Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki z pomysłami na faszerowane warzywa.