X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Rustykalna tarta ze śliwkami i jabłkiem

Rustykalna tarta ze śliwkami i jabłkiem to jedno z naszych ulubionych ciast. Jest prosta w przygotowaniu i prezentuje się obłędnie, smakiem przywodzi mi na myśl jesień, bo wypełniona jest kawałkami śliwek i jabłek. Najlepiej sprawdzą się rodzime odmiany owoców np. szara reneta i węgierka. Dzięki temu smak będzie niepowtarzalny, odpowiednio kwaskowy i słodki zarazem. Dodatek cynamonu bez wątpienia sprawi, że aromat będzie niepowtarzalny. Poniżej znajdziecie dokładny przepis „krok po kroku” na to cudowne kruche ciasto ze śliwkami i jabłkami. Dodatkowo podrzucam garść inspiracji na dekorację stołu z wykorzystaniem serwetek polskiej firmy POL-MAK. Rzućcie okiem, dzięki takim prostym zabiegom nakrycia nabierają subtelnego piękna.

Rustykalna tarta ze śliwkami i jabłkiem

Składniki:

Ciasto:
  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany np. 18%
  • 1 żółtko
Nadzienie:
  • 2 duże jabłka np. szara reneta
  • 5-6 śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj przesianą mąkę pszenną, cukier, sól. Zacznij mieszać ze sobą składniki, na koniec dodaj śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce najlepiej przez 1-2 godziny.

Krok 2:

Kiedy ciasto będzie się chłodzić zajmij się nadzieniem. Jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne. Owoce pokrój w spore cząstki, ważne aby nie były zbyt drobne ponieważ podczas pieczenia się rozpadną.

Na patelni rozpuść masło. Podsmaż pokrojone owoce, dzięki temu odrobinę zmiękną, będą smaczniejsze i odparujesz nadmiar wody. Smaż 2-3 minuty nie dłużej, pod koniec dodaj cynamon i cukier. Owoce odstaw na chwilę do przestudzenia.

Ciasto rozwałkuj na grubość mniej więcej 3 mm. Wyłóż formę do tarty rozwałkowanym ciastem, tak aby nadmiar ciasta wystawał poza formę. Zapiekaj w 190°C przez 35-40 minut.

Krok 3:

Po wyjęciu ciasta z pieca odstaw je do przestygnięcia. Na koniec posyp cukrem pudrem. Dla lepszego efektu możesz wymieszać go z cynamonem.

Garść stołowych dekoracji

Do dekoracji wykorzystałem przepiękne i niezwykle uniwersalne serwetki POL-MAK. Dzięki dużej gamie dekoracyjnych produktów papierniczych, ozdabianie stołu, niezależnie od okazji to ogromna przyjemność. W ofercie znajdziecie propozycje na każdą okazję i porę roku.

Serwetkę którą widzicie wyżej to serwetka SDOG 032001 „Meadow in June” marki Daisy widzimy na niej łąkę, pełną letnich kwiatów takich jak maki czy chabry. Do tego piękne tło w lekkim odcieniu kości słoniowej, co idealnie dopełnia ten wzór. Łąka to wspaniała inspiracja do tworzenia aranżacji stołu, a lekki i niezobowiązujący wzór serwetki, sprawdzi się równie dobrze do domowego posiłku, jak i na pikniku, czy w trakcie popołudniowej kawy w ogrodzie.

„Anemones with Georginia”

Wzór SDOG 031601 „Anemones with Georginia” marka Daisy. Na serwetce widnieją piękne anemony (czyli zawilce) to główny motyw tej lekkiej serwetki. Ten sposób przedstawiania kwiatów, nawiązuje do starych rycin i ilustracji botanicznych, które w szczególny sposób zapadł mi w pamięć.

„Bunch of Flowers with Mandala Dark Claret”

Wzór SLOG 051401 „Bunch of Flowers with Mandala Dark Claret” jest to wzór modnej mandali z przepięknymi kwiatami. Kolor burgundowy czyli kolor czerwonego wina lub wiśni, który widnieje na tle serwetki, idealnie wpisuje się w jesienne trendy 2020.Ta serwetka najpiękniej i w całej okazałości prezentuje się po rozłożeniu. Inspirowane holenderskim malarstwem kwiaty, na ciemno-bordowym tle, to serwetka, która sprawdzi się na eleganckich przyjęciach i kolacjach przy świecach.

Z miłości do natury

Wzór SDOG 031901 “Achillea Sketch on a Linen Background” to serwetka ze strukturą szarego lnu z ryciną krwawnika pospolitego i elementami złotych traw. Ta serwetka zabiera nas w świat sielskiego lecz eleganckiego klimatu. A wiecie, że krwawnik to przyprawa? Przyprawą są młode liście o gorzkawosłonym, korzennym smaku. Można stosować jako dodatek do sosów i zup. Serwetka z kwiatami krwawnika, na tle imitującym lniane płótno – szczególnie polecana do wnętrz i aranżacji stołu w stylu „biophilic”, czyli „z miłości do natury”.

Po więcej inspiracji na dekorację stołu, zapraszam na —>FB<— marki POL-MAK.

Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki z innymi prostymi deserami.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również